fbpx

Sesongåpner 1.mai med nye utstillinger

Radio Rjukan28. april 201610min
nia-utst-2016-1_cae6

I fjor sommer var det publikumsrekord på Vemork og det innebærer at det også er store forventringer for året sesong.
NIA inviterte tidligere i uka til pressevisning på sine to nye utstillinger som åpnedr søndag 1. mai klokka 15 på Vemork.
Det er to utstillinger med svært aktuelle tema; Krig og krigsoppgjør.
 
""Utstillingene presenterer sterke historier med personlige vitnesbyrd om krigens redsler og Norges egen etterkrigshistorie.
Utstillingene har fått navnet "I seng med fienden?" og "Crossing Borders". Begge utstillinger åpner 1. mai, men fotoutstillingen holder åpent til 30. september og "I semng med fiernden" til 1. desember.
 
Flyktningen Musallam Burnieh fra Syria var tilstede for å fortelle om sin flukt som også er dokumentert i en film i utstillingen, og fotograf Bjørn-Owe Holmberg tar oss med inn i sterke øyeblikk i sine bilder. Tilstede under pressevisningen var også direktør Runar Lia, utstillingsansvarlig Gunhild Lurås og kurator for Crossing Borders Ingelinn Kårvand, som presenterte utstillingene.
 

Crossing Borders (åpen fra 1. mai til 30. dseptember 2016)

""Denne nye fotoutstillingen gir deg et nært møte med mennesker som har opplevd krig, ødeleggelser og flukt.
En rekke kjente fotografer bidrar til utstillingen; Morten Krogvold, Marcel Lelienhof, Espen Rasmussen og Bjørn-Owe Holmberg.
Du vil møte deres sterke skildringer av reisen gjennom krigen.

Utstillingen vil gi deg et nært møte med mennesker som har opplevd krig, ødeleggelser og flukt. 
En rekke anerkjente fotografer bidrar; Morten Krogvold, Marcel Lelienhof, Espen Rasmussen og Bjørn-Owe Holmberg. Det er første gang de stiller ut sammen. Du vil møte deres sterke skildringer av reisen gjennom krigen.

Gjennom deres bilder ser vi hverdagen og virkeligheten i flukten.Du møter ansikter og øyne i nære portretter. 
Du vil bli tatt med i deres kaotiske liv og kampen for å overleve. Voksne og barn bor på gata, barn ligger druknet på strender etter en fatal flukt fra hjemlandet. De flykter, de drømmer om et nytt liv. 

Denne utstillingen er produsert av Ingelinn Kårvand ved Norsk Industriarbeidermuseum.
Bakgrunnen for utstillingen var fotokonkurransen «Welcome to Norway» i 2015.
Gjennom et samarbeid med Mandheimen statlige asylmottak vil man få de sterke personlige møtene fra tre flyktninger som har reist fra krig og ødeleggelser i hjemlandet. Deres fortelling om den tøffe reisen og møte med Norge vises på film i utstillingen. 

Det vil bli stilt ut en original Steels sykkel som er brukt over grensen fra Russland, lånt fra Grenselandmuseet. Disse syklene er som kjent ulovlige i Norge på grunn av ikke godkjent sikkerhetsutstyr, og blir derfor destruert etter ankomst. 

 
I seng med fienden? (Åpen fra 1. mai – 1. desember 2016)
""I utstillingen «I seng med fienden?» vil du finne sterke og gripende historier fra den mest dramatiske perioden i nyere norsk historie, andre verdenskrig inkludert oppgjøret som fulgte.
Du vil møte tyskerjentene som ble straffet for elske, og mennesker som ønsket å tjene penger på krigsindustri.  

Vi hører ofte sterke historier om helter som satte livet på spill i kampen mot et brutalt okkupasjonsregime. Dette er viktige historier om viktige hendelser. Med denne utstillingen retter Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) blikket mot dem som samarbeidet med okkupantene, og dem som gikk til sengs med menn i tysk tjeneste. 
Utstillingen forteller også om hva som skjedde med dem i oppgjørets time. Oppgjøret etter krigen var svært omfattende, ti-tusenvis ble straffet. Tematikken som reises i utstillingen angår derfor svært mange i dagens samfunn. Svært mange nordmenn har slektninger som ble staffet.  
Under okkupasjonen investerte Norsk Hydro, sammen med tyske selskaper, i aluminium- og magnesiumproduksjon. Lettmetallet skulle brukes til å produsere tyske krigsfly. Etter krigen ble Hydro etterforsket for landssvik. I følge norsk lov var «utilbørlig ervervsmessig virksomhet for fienden» forbudt. Men det ble ikke reist tiltale, og saken ble dermed ikke prøvd for domstolene. Etter krigen fikk Hydro med andre ord grønt lys, og slapp unna oppgjøret. 
Reaksjonene mot tyskerjentene står i sterk kontrast til dette. Det var ikke forbudt å gå tur med, danse med, feste med eller gå til sengs med menn i tysk tjeneste. Men siden svært mange, alt fra mannen (og damene) i gata til norske myndigheter, oppfattet det som uakseptabelt ble tyskerjentene hardt straffet. Og straffen hadde ingen ende. Den varte hele livet ut. Disse jentene fikk rødt lys.  
Utstillingen stiller et spørsmål; I seng med fienden? Publikum må selv finne svaret. NIA ønsker å skape debatt og refleksjon om vanskelige temaer som vi fortsatt, over 70 år etter, ikke snakker så ofte om. Ordet «seng» i utstillingstittelen må forståes både billedlig og bokstavelig. Var det flere enn tyskerjentene som gikk «til sengs» med fienden?
Det er brukt flere bøker og kilder i arbeidet med utstillingen. De mest sentrale bøkene har vært: 
⦁    Helle Aarnes (2009): «Tyskerjentene – historiene vi ikke ble fortalt», Gyldendal Norsk Forlag AS
⦁    Anette H. Storeide (2014): «Norske krigsprofitører – Nazi-Tysklands velvillige medløpere», Gyldendal Norsk Forlag AS
⦁    Trond Risto Nilssen (2015): «Da freden brøt løs», Universitetsforlaget

 

""Arrangementsfakta: 
Sesongåpning 20167 NIA, Vemork
Utstillingene åpner søndag. 1 mai kl.15.00
Musikalsk innslag ved Damer i Blues med Agitato-medlemmer.
Kåseri ved Trond Aasland.
Offisiell åpning av «I seng med fienden?»
ved forfatter Helle Aarnes.
Det blir taler og omvisning i utstillingene.
Ønsker dere velkommen – Gratis Adgang!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia