fbpx

Selvutleverende selvhjelpsmonolog

Radio Rjukan20. april 20186min
ingvild-lien-4_aed5

""Hun møtte mye folk "hjemme" i Tinn da den utflytta Atrå-jenta Ingvild Lien stilte med sin egenproduserte monolog-forestilling ”Hvordan Bli SuperHappy på 50 Minutter” i Verdensteateret på Rjukan torsdag kveld. 

Det var nok litt artig og spesielt for Ingvild Lien å komme hjem til Tinn og Verdensteateret på Rjukan med sin høyst personlige forestilling som balanserte humor og alvor rundt selvhjelpsbøker og selvmordet til hennes eks-mann. Etter suksess i Haugesund, Oslo og andre steder fortsetter turnéen, og nå er det Telemark.

Ingvild er for mange kjent som en skuespiller og scenekamp-instruktør bosatt i Oslo, og i Tinn er hun sikkert ekstra kjent for mange år i rollen som Mari de første fem årene av Marispelet. Heretter vil nok mange forbinde henne med denne humorforestillingen om selvhjelp og selvmord. Da Lien skulle spille i Peter Pan på Haugesund Teater, tok ""hennes eksmann, faren til to av hennes barn på 12 år, livet av seg. Hun ble da nødt til å reise tilbake til Oslo, prøvde å være supermamma og supermenneske og gikk på en skikkelig smell personlig. Det var denne prosessen og perioden har nå blitt til en selvutleverende forestilling om selvhjelpslitteratur og ideen om lykke og vellykkethet, og som hun nå har suksess med på sin runde rundt i landet.

Scenen er pyntet med en lang klessnor med "kjøleskapsmagneter" av sitater fra selvhjelpslitteraturen, som visstnok er den mestselgende av alle for bokbransjen, og på scenen er et lite bord og en stol, mens selvhjelpsbøkene – flere titalls – ligger strødd rundt henne. Hun griper en og annen underveis, og viser til eksempler ""både som harselas og anbefalinger. alt kokt ned til det lille spisse sitatet. Selvhjelpsbøker er nemlig fulle av gullkorn – i alle fall når de samles på ett brett.

I en liten time går hun fra å møte det vi kan kalle sunn skepsis til et tema som synes vanskelig å kombinere, til at hun i løpet av kort tid uten tvil treffer sitt publikum. Lien trekker til stadighet publikum aktivt med i forestillingen som en gruppe, og før hver og én satte seg ligger det klar en liten papirpose med noen elementer til publikum, blant annet noe som skal teste vilkestyrken til publikum.

""Det er en svært personlig og selvutleverende forestilling som elegant balanserer et tema det er vanskelig å snakke om, med ett du føle rdeg usikker på om du skal ta på alvor.
Og Lien har publikum i sin hule hånd når hun blir personlig. det er rent ut et imponerende arbeid av personlig karakter, tidvis røft og nakent i direkte i språk, og der følelsene ikke er langt unna.

Med små sitater fra de gamle filosofer i antikkens Hellas til helt ferske mer eller mindre drastiske selvhjelpsbøker om hvordan du skal planlegge og selvrealisere deg, á la Helevetesuka, Marshmellowtesten, Operasjon Sjølvdisiplin og Toppmotivert, fikk vi med et humoristisk blikk vite både de små fliker av sannheter og ikke minst de mer eller mindre tullete rådene du får i jakten på et bedre, for ikke å si det som det er; det perfekte liv.

""Publikum var underholdt og imponert. Det ga de klart uttrykk for både med solid trampeklapp til slutt og i kommentarer etterpå. Forestillingen fikk kort og godt kjemperespons, og mange kjente igjen flikene av selvhjelpslitteraturen hun dro fram. Invild Lien fortjener suksessen med forestilklingen, og du der ute fortjener en liten time med selvhjelpsterapi – så benytt anledningen når den kommer til en scene nær deg!

 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia