fbpx

Selvportett – filmen om Lene Maries kamp mot anoreksi

Radio Rjukan20. januar 20203min
p8050237-untitled-chios-2016-scaled_27ea

Sammen med Katja Høgset og Espen Wallin har den kjente dokumentarfilmskaperen Margreth Olin regissert et portrett av en kunstner og av en dødelig sykdom. Filmen er både et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk. Eksponere skammen, konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve. Fotokunsten hennes er naken og ærlig.

Gjennom Lene Maries egne bilder vil vi få en unik tilgang til hvordan det er å leve med sykdommen. Bildene hennes er en viktig del av filmen, de er på vei ut i verden, kjente gallerier ønsker å stille dem ut. Lene Marie har alltid hatt en indre glød som hun skaper fra, uansett motgang. Det siste året endret dette seg. 22. oktober i år døde Lene Marie av anoreksi, bare 33 år gammel, etter å ha levd med sykdommen i over 20 år. Hun sluttet spise som 10-åring. Hun rakk å se filmen ferdig. Sammen med foreldrene bestemte hun at filmen skulle lanseres etter planen, det var viktig for Lene Marie at hennes historie kunne bety noe for andre.

I lanseringsskrivet til filmen heter det at "Selvportrett" er en film om kunstens og overlevelsens kraft, men at den også reiser viktige spørsmål om hvilken behandling en som lider av alvorlig anoreksi trenger. Publikum får møte en usedvanlig jente i en rå og poetisk film. Filmskaper Margreth Olin har fått høye besøkstall på kino for sine dokumentarer, sist for "Barndom", men hun er også kjent for "Mannen fra Snåsa", "Dei mjuke hendene", "Kroppen min" "Ungdommens råskap" og "De Andre", som tok opp problematikken rundt mindreårige asylsøkere uten foreldre. med dem er hun blitt Norges mest anerkjente dokumentarfilmskaper, mens hun også regisserte Maria Bonnevie i Engelen, som skulle vært dokumentar før den ble omgjort til spillefilm.

Du ser filmen på Rjukan kino onsdag og igjen tirsdag i neste uke.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia