fbpx

Norsk filmhøst på kino

Radio Rjukan23. september 202315min
kinosjef-robert-jenbergsen (2)

«Den norske kinohøsten» har vært et begrep på kino i mange år. Tyngden av norske filmutgivelser skjer av én eller annen grunn på høsten, og nå braker det løs. Norsk film går godt på kino, ikke minst i Tinn, og det er mange som gleder seg spesielt til norske utgivelser. Her er en oversikt over filmhøsten – så langt vi kjenner den, og hvilke filmer som vil bli plukket ut til visning på Rjukan kino.

Her er det noe for enhver blant filmer som toppes av Nils Gaups «Sulis 1907», krigsfilmen «Konvoi», familiejulefilmen «Den første julen i Skomakergata» og regissørbesøk av Margreth Olin og «Fedrelandet».

Hør her’a! – Premiere 15. september

Denne norske familiefilmen har nettopp hentet terningkast 5 i VG, og hentet i august hjem Gledesspreder-prisen på Den Norske Filmfestivalen i Haugesund har premiere førstkommende helg. En familiekomedie basert på Gulraiz Sharifs suksessroman med manus av Erlend Loe, med debutregissør Kaveh Tehrani. En forfriskende, varm og rørende film som sender dine egne fordommer rett i fleisen på deg, og etterlater ingen uberørt, heter det.

Fedrelandet – Regissør Margreth Olin kommer selv med filmen 4. oktober

Norges dokumentarfilmdronning Margreth Olin (Engelen, Manne fra Snåsa, Barndom, selvportrett, Ungdommens råskap, Dei mjuke hendane…) kommer med dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektaku­lær omfavnelse av vår første kjærlighet, naturen. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyr­lige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har genera­sjoner før ham levd i balanse med naturen.

K-Town – Premiere 15. september – Kommer sannsynligvis ikke på Rjukan kino

Gordon driver en sexbutikk sammen med bestevennen Roger, rett over gaten fra menigheten han har forlatt. Gordons familie er fortsatt aktive medlemmer, og hilser ikke lenger på ham. En dag legges et varsel om rekommandert brev på trammen. Det viser seg å være en åttesifret arv fra Gordons nylig avdøde sønn i USA, Mark ­, en gutt som han aldri har hatt kon­takt med. Snart lander Marks sørgende og rasende mor, Lola, på Kjevik.

Voice – Premiere 22. september – Kommer sannsynligvis ikke på Rjukan kino

Filmskaperen Rhea oppsøker Voice, et verksted der ungdom i Grorud­dalen i Oslo lærer å lage egne filmer. Rhea vil lage TV-­dokumentar om dem, men møter motstand. Hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever å få innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon.

Lars er LOL – Premiere 29. september – Kommer sannsynligvis på Rjukan kino.

Når Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe. Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klasse­kameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.

Sulis 1907 – Premiere 6. oktober – allerede programmert – også som vaffelkino

Filmen som skulle hatt førpremiere på siste vaffelkino – av Nils Gaup som også har filmet på Rjukan (Tashunga). Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livs­ farlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruve­ selskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad.

Ola – En helt vanlig uvanlig fyr – Premiere 13. oktober – Kommer til Rjukan kino

Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen. Her lever de i roligere tempo, og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, ærlig og morsom fyr. Han har en lett utviklings­hemming og snakker åpent om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hvordan han kan bli mer selvstendig. Dette er et nært og ærlig portrett om likeverd og tilhørighet, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

A Happy Day – Premiere 20. oktober – delvis filmet på Rjukan

I all hemmelighet er denne filmen filmet delvis i Gaustaområdet og på Gaustabanen. Du vet det kanskje ikke, men Zaman er en av Norges mest prisbelønte filmskapere, og har bak seg tre prisbelønnende langfilmer, «Før snøen faller», «Brev til kongen» og «Vinterland». Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i nord Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.

Bunadsgeriljaen – Premiere 20. oktober – kommer neppe til Rjukan kino

Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Helse­foretaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen Molde står ferdig. Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst­-Norge, for å beholde fødetilbudet i en rekke mindre steder i Norge. Hvem er kvinnene bak geriljaen og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken? Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv.

Lengsel etter nåtid – Premiere 27. oktober – kommer ikke til Rjukan kino

Den nye filmen til Knut Erik Jensen (Brent av frost, Heftig og begeistret, Iskyss, Stella Polaris…).
I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne som prøver å finne sin egen vei i livet til tross for sterke opplevelser under 2. verdenskrig. Hele Finnmark og Nord­-Troms blir lagt i ruiner. Befolkningen i landsdelen drives på flukt, familier splittes, alt går i oppløsning. I en poetisk fabel­lignende reise gjen­nom drøm, minner og traumer søker kvinnen å finne sin egen fred og frihet. Filmen skildrer krig som en tilstand og en lengsel mot en bedre nåtid.

Den første julen i Skomakergata – Premiere 10. november – Årets familiejulefilm på kino!

Det er første jul etter krigen og Stine (9) kommer alene med toget til Skomaker­gata. Der søker hun ly hos skomaker Andersen som viser seg å være en gammel surpomp som bare vil være alene. Møtet mellom de to skal forandre ting for alltid. Den første julen i Skomakergata forteller historien om hvordan en mystisk, liten og livsglad jente, på leting etter en ny familie, får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i.

Sult 2020 – Premiere 10. november – Kanskje i forbindelse med Rjukan Litteraturfestival?

SULT 2020 er basert på Knut Hamsuns roman «Sult», og vi følger en fattig kunstner som må leve under Coronavirusets inntog i 2019/20. Filmet i sin helhet i Oslo under pandemien med en veldig sterk samling av norske skuespillere. Jonathan Chedeville spiller helten, Mimmi Tamba er Ylajali og vi får se Bjørn Sundquist, Hélen Vikstvedt, Inger Helge Jordal, Hans Olav Brenner med flere i de øvrige rollene. Filmen har allerede vunnet flere priser på internasjonale festivaler.

Trailer er ikke tilgjengelig ennå.

There’s Something in the Barn – Premiere 10. november – Årets skrekkjulefilm på kino!

Endelig får fjøsnissenesin egen skrekkfilm når Magnus Martens (United, Arme riddere…) har laget en skrekkkomedie.
Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse, men mystiske ting begynner snart å skje. De er nemlig ikke de eneste som bor på gården. I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro ­ selveste fjøsnissen. Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste, ikke glem å gi ham grøt på julaften!

Trailer er ennå ikke klar.

Konvoi – Premiere 25. desember – Årets norske storfilm til jul

Henrik Martin Dahlsbakken – Norges mest produktive regissør har endelig en storfilm mellom hendene etter Munch, gledelig Jul, En affære…
Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden over Atlanterhavet fra Island til Murmansk. Med livet som innsats legger de ut på det som blir kalt «verdens verste sjøreise». Helt vanlige sjøfolk, uten noen form for militær erfaring, står plutselig ansikt til ansikt med den tyske overmakten i det iskalde arktiske hav.

Bukkene Bruse på badeland – Premiere 25. desember

Ny animasjonsfilmen fra Qvisten Animasjon (Flåklypafilmene, Kardemomme By…)
Du har sikkert hørt eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete? I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan; sammen med sine ut­ spekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske bukkene med alskens skitne triks. Vil de tre bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist?

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia