fbpx

Nå kan du ta selfies med Edvard Munch

Kyrre Dahl5. mai 20214min
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kurator Susanna Grina Lange tar en selfie ved Telemarksgalleriet - FOTO: NIA

Telemarksgalleriet åpner en ny utstilling denne uka, med Edvard Munchs fotografier. 

Munch var en eksperimenterende kunstner, og han var blant de første kunstnerne i historien som tok «selfies». Utstillingen i Telemarksgalleriet viser et stort utvalg av Munchs fotografier og inviterer publikum til å oppdage en mindre kjent side ved kunstneren. I utstillingen kan du utforske Munchs fotografier, lære mer om hans lekne tilnærming til mediet, og oppdage forbindelser til maleriene og grafikken hans.

Edvard Munch (1863-1944) er landets fremste maler, og hadde et nært forhold til Telemark hvor han ble inspirert til flere av sine mest kjente verk.

«Vi er glade for å kunne presentere en utstilling med Edvard Munch etter publikumssuksessen med Munch i koffert i samarbeid med Nasjonalmuseet i 2013» sier Helene Brekke, avdelingsleder for Telemarksgalleriet.

I utstillingen «Det eksperimentelle selvet» kan publikum oppleve kunstnerens fotografiske verden.

Foto: Munchmuseet

I 1902 kjøpte Edvard Munch sitt første fotoapparat. Dette brukte han flittig, ofte med seg selv foran linsen – på nerveklinikken, på stranden eller hjemme i hagen.

Munch var en nysgjerrig fotograf, og tok en mengde undersøkende og poetiske fotografier. Utstillingen viser også flere eldre fotografiapparater utlånt fra Preus museum, blant annet Munchs eget kamera Vest Pocket Autographic.

Edvard Munch hadde en forskende tilnærming til fotografiet, på mange måter likt det vi kan se i hans forhold til maleri og grafikk. Munch anså seg selv for å være amatørfotograf og viste derfor aldri fotografiene offentlig.

Likevel skrev han i 1930: «Jeg har en gammel umoderne kasse som jeg har tatt utallige bilder av meg selv med. Det gir ofte forbausende virkninger. Når jeg en gang blir gammel og ikke har noe bedre å foreta meg enn å sysle med en selvbiografi, da skal også alle mine fotografiske selvportretter se dagens lys.»

Negativene til Munchs fotografier ble funnet på Ekely etter kunstnerens død.

Utstillingen er på utlån fra MUNCH. «Det eksperimentelle selvet» er produsert av The American Scandinavian Foundation/Scandinavia House i New York, og kuratert av Patricia Berman og Trine Otte Bak Nielsen i samarbeid med MUNCH. Den har tidligere vært vist i New York, Stockholm, ved KODE i Bergen og på MUNCH Tøyen. Utstillingen er tilrettelagt for Telemarksgalleriet av kurator Susanne G. Lange.

Utstillingen åpner i Telemarksgalleriet lørdag 8. mai kl. 14.00.

Velkommen ved Helene Brekke, leder ved Telemarksgalleriet.
Tale ved Elisabeth Munch Ellingsen, etterkommer av Edvard Munch.
Åpningstale ved Stein Olav Henrichsen, direktør ved MUNCH.
Musikk ved den anerkjente sangerinnen Camilla Jonstang.

Utstillingsåpningen er tilrettelagt i henhold til smittevern.

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia