fbpx

Myriader – Johannes Høie møter Louis Moe i spennende fabelmylder

Radio Rjukan20. januar 20227min
Helene Brekke og Johannes Høie - foto Tomasz Wacko NIA

I årets første utstilling i Telemark kunstmuseum møter samtidskunstner Johannes Høie fra Telemark den avdøde eventyrkunstneren Louis Moe, som var en av Nordens viktigste bokillustratører i sin tid.

Utstillingens tittel Myriader er en betegnelse på tallrike mengder, og henspiller på begge kunstnernes myldrende og detaljrike motiver.

Johannes Høie som er kjent for sine imponerende veggarbeider, skal male et nytt enormt kunstverk rett på utstillingsveggen i Telemark kunstmuseum. Han er også representert med mindre verk på papir og tekstil. Publikum inviteres inn i Høies univers med intrikate og detaljerte motiver fulle av referanser og fortellinger.

Louis Moe var en dansk-norsk kunstner og illustratør som hadde sitt virke fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Han er best kjent for sine mange illustrasjoner, især til barnebøker. På dette området har han omtrent samme status i Danmark som Theodor Kittelsen i Norge og Elsa Beskow i Sverige. I utstillingen kan publikum bli kjent med hans mindre kjente sider som er inspirert av den europeiske symbolisme, ofte med erotisk-dekadente motiver.

Begge kunstnerne har en tilhørighet til Telemark. Louis Moe hadde hytte i Vrådal og Høie er opprinnelig fra Seljord. Motivkrets og billedspråk med fabeldyr, skrømt og myldrende scener er felles for de to kunstneren. Utstillingen kobler disse kunstnerskapene sammen, og aktualiserer begge gjennom nye sammenstillinger.

Johannes Høie har et klassisk formspråk som kobles opp mot moderne tegneserieinspirerte figurer i store myldrende scener. Kunstneren har i den sener tid gjort seg bemerket, og Nasjonalmuseet kjøpte inn et verk til samlingen fra kunstnerens siste utstilling – og dette verket skal også vises i utstillingen i Telemark kunstmuseum.

Vegg-arbeidene tegnes på frihånd med flytende tusj. Til utstillingen i Telemark kunstmuseum skal Høie tegne et veggverk på museets monumentale fondvegg som er 15×4 meter. Dette enestående verket kan kun oppleves i utstillingen og etter utstillingen vil verket males over.

Johannes Høie er født i 1981 i Seljord, Telemark. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo. Høies kunstneriske uttrykk har sterke referanser til både kunsthistorien og populærkulturen. Han tar for seg okkulte temaer, det spirituelle og det overnaturlige, med dragning mot det unormale og irrasjonelle.

Louis (Maria Niels Peder Halling) Moe (1857-1945)var en kunstner, illustratør og forfatter. Han ble født i Arendal i 1857, men ble etter hvert dansk statsborger.

Hans motiv vekslet mellom vakker idyll og grotesk uhygge, mellom humor og tristesse.

Moe har illustrert klassiske verker som Danmarks Krønike av Saxo Grammaticus (1898) og Eddadiktene (1890). I tillegg har han illustrert forfattere som Ludvig Holberg, Knut Hamsun, Jonas Lie og Vilhelm Krag.

Louis Moe bygget hytte i Vrådal i Telemark og ferierte der hver sommer fra 1897 og frem til sin død. Hytta er fortsatt i familiens eie. Naturen og landskapet i Telemark inspirerte flere av hans motiv. I boka «Langt, langt borte i Skoge!» (1904) viste han med tekst og illustrasjoner hva Telemarks landskap, flora og fauna hadde betydd som inspirasjonskilde for hans kunst.

Alle kunstverk av Louis Moe er lånt fra Louis Moe samlingen i Vrådal, Telemark.

Arrangementsfakta:
Utstillingen åpner lørdag 22. januar kl.13.00 2022.

Holder åpent fram til og med 24. april.
Åpningstale ved Lars Elton, kunsthistoriker og kunstkritiker.
Musikk ved Ottar Kåsa, hardingfelespiller og prisbelønnet felemaker.

Museet følger lokale og nasjonale smitteverntiltakene. Dersom smittevernstiltak krever det, vil utstillingen åpnes for publikum uten arrangement.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia