fbpx

Mye skjer i vinterferien med NIA

Radio Rjukan14. februar 20194min
vemork-nia-vinter_afdc

Allerede lørdag 16. februar kommer fysiker Sunniva Rose for å holde foredraget «Hva er egentlig greia med tungtvann?».
– Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk og har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag om realfag og forskning, og satt også i Ludvigsenutvalget som vurderte hva barn skulle lære i fremtidens skole. Foredraget på Vemork vil dreie seg om tungtvannet, – hva det er, årsaken til at tyskerne var så opptatt av det, og hva tungtvann brukes til i verden i dag, forteller Halvor Sælebakke i NIA.

– Sunniva Rose er kjent for sitt engasjement for formidling av vitenskap og realfag.  Dette blir en enestående mulighet for små og store til å tilegne seg kunnskap fra en våre fremste eksperter på området, sier Halvor Sælebakke, avdelingsleder for verdensarvsenteret.

– Utgravningen av Tungtvannskjelleren på Vemork er over, og i vinterferien vil vi daglig invitere til omvisninger i kjelleren hvor en av krigshistoriens mest berømte aksjoner fant sted i februar 1943.  Omvisningene vil være kl. 12 og 14, men med bare 11 personer hver gang – fordi det var 11 sabotører. Billetter må bestilles på nett på forhånd, forteller Sælebakke.  

Rosinen i pølsa denne vinterferien er en eksklusiv opplevelse på Rjukan Fjellstue, med Tor Nicolaysen som anfører, som ender i Tungtvannskjelleren.
– 27. februar inviterer NIA i samarbeid med Rjukan fjellstue til hyggelig samvær, historier om sabotasjeaksjonen og sabotørene og reinsdyrgryte på Rjukan fjellstue klokka 18
Etter et par timer spenner man på segskiene, tar på vinterkamuflasjen og følger i sabotørenes fotspor til Tungtvannskjelleren på Vemork hvor de regner med å være ca. 00.30 natt til 28. februar, – på nøyaktig samme tidspunkt som sabotørene kom dit 76 år tidligere, forteller Sælebakke.

– Dette vil bli en særegen og fantastisk opplevelse for de 20 personene som får være med på turen, sier Sælebakke.
– Det vil være mulig å kun delta på middagen på Rjukan Fjellstue, men også her må man melde seg på.

Men det er også litt for barne og familien.
– Hver dag i vinterferien inviterer vi barn og unge til lærerike aktiviteter med hydrogenfabrikken på Vemork som bakteppe og hvor barna selv skal spore opp biter av denne viktige historien på Vemork, foteller Sælebakke.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia