Det var stor bredde blant prisvinnerne på utdeling med Kronprinsparet, stortingspresidenten og kulturministeren på FNs internasjonale frivillighetsdag.
– Jeg er glad for at jeg kan hjelpe til og at jeg kanskje kan inspirere andre til å bli frivillig! Takk til Norge, sa Mohamad Nobel Omr Deeb da han fikk prisen Årets nykommer av frivillig.no. Prisen ble utdelt av H.K.H. Kronprins Haakon Magnus og Kronprinsesse Mette-Marit på Frivillighet Norges markering Frivillighetens dag.
Mohamad flyktet fra borgerkrigen i Syria for snart fire år siden. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med speidergruppa på Rjukan, for han ville gjøre noe som hjalp ham å bli en del av det norske samfunnet. Prisen gis til en person som nylig har blitt frivillig, har gjort en god innsats og er en inspirasjon for andre.
Også i fjor hadde en av de nominerte prisvinnerne bakgrunn fra Syria. En rapport fra Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor viste nylig at selv om deltakelsen fra innvandrerbefolkningen er noe lavere enn hos den norske befolkningen generelt, er de innvandrerne som er aktive, mer aktive enn gjennomsnittet.
– Mohamad gjør en fantastisk innsats som frivillig og er et godt eksempel på at innvandrerbefolkningen deltar med høyt engasjement om de får mulighet. Vi er glade for at nye innbyggere i Norges mange lokalsamfunn blir inkludert i den tradisjonelle frivilligheten, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.
Den nasjonale Frivilighetsprisen ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande til 14 år gamle Penelope Lea for hennes engasjement i barnas miljøvernorganisasjon Miljøagentene. Hun er dermed tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen.
– Penelope er et forbilde for alle. Hun framhever de unge frivillige og minner oss om at de kan lyttes til i dag, sa kulturminister Trine Skei Grande under utdelingen.
Helseprisen gikk til Brennpunkt-dokumentaren Fengslet og forlatt av Rådet for psykisk helse. Dokumentaren skildrer innsatte med alvorlige sinnslidelser isolert fra andre fanger og omverden, som ikke får psykiatrisk behandling. Resultatet er at de bare blir sykere og farligere.
Prisen er på 50 000 kroner som gis av ExtraStiftelsen til et helseprosjekt i regi av en frivillig organisasjon.
– Jeg håper at prisen kan bidra til at denne saken får mer oppmerksomhet, så vi kan gi et anstendig omsorgstilbud i norske fengsler, noe vi ikke gjør, men som de har krav og rett på, sa Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse da hun vant prisen, som ble delt ut av stortingspresident og juryleder Tone Wilhelmsen Trøen.
Karmøy Kommune fikk prisen Årets frivillighetskommune av KS og Frivillighet Norge til en kommune eller fylkeskommune som har en frivillighetspolitikk som gir en positiv effekt for frivillige organisasjoner og for lokalsamfunnet.
Kommunen har jobbet systematisk og målrettet med sin frivillighetspolitikk og legger til rette for godt samspill mellom politikk og frivillighet. Juryen legger vekt på at Karmøy "har nedlagt en betydelig innsats i å bli kjent med bredden av det som rører seg i frivillig sektor gjennom å kartlegge frivillighetens utfordringer, ressurser, samarbeidsrelasjoner og utviklingsmuligheter."
– Dette er stor stas, og det er en anerkjennelse av det arbeidet som har blitt gjort og som gjøres hver dag i Karmøy kommune, sa ordfører Jarle Nilsen i kommunen, da han fikk utmerkelsen fra kulturminister Trine Skei Grande.
Prisutdelingen er en del av Frivillighetens dag, en årlig markering fra Frivillighet Norge 5. desember. Blant samarbeidspartnerne er Norks Tipping, KS, frivillig.no, Microsoft og Extrastiftelsen. Årets markering fant sted på DOGA i Oslo.