Lederen for Landskappleiknemnda, tessungdølen Øystein Haugen, var invitert til å tale for Tinn kommunestyre torsdag kveld, og kunne røpe at selv ordfører Steinar Bergsland har sagt ja til å stille på dugnad når mellom 4000 og 6000 folkemusikkglade tar turen til Rjukan på den første Landskappleiken som arrangeres i folkemusikkommunen Tinn 22.-26. juni.
– Om tre måneder blir vi invadert av folkemusikkglade fra hele landet, og vi skal være ambassadører alle mann, vi har aldri hatt en større mulighet til å vise oss fram enn vi har nå, mente Haugen som med sin talegave holdt kommunestyret i ånde i 15 minutters informasjon.
– Arrangementet er stort og vi trenger en 500 frivillige, fortalte Haugen, som riktignok innledet med å si at sist han hadde satt spor etter seg i salen da han på 80-tallet laget han en ny dør til salen.
– Jeg har spurt åtte eller ni ordførere opp gjennom tidene om støtte til Landskappleiker opp gjennom åra, og planen har hele tida vært å få Landskappleiken til vårt nærområde igjen, sa Haugen.
Etter han hadde sagt litt om de stolte folkemusikktradisjonene i Tinn, og at det for en stund siden var bare gamle folkemusikere som møttes en gang i uka og spela og drakk kaffe, så har det skjedd mye.
– For 15-16 år siden hoppa jeg på og ble lærer i kulturskolen og fikk med meg Unni Boksasp og en fra Jondalen som medlærere, og målet var en gang å få Landskappleiken i våre hjemtrakter. Så la vi stein på stein, og vi fikk noe unger, noen fikk til og med tre i en sleng, og slik bygde vi rekruttering og et ungdomsmiljø rundt folkemusikken, fortalte Haugen.
– Koronaen har vært et par dumme år, men kulturskolen fungerer ennå, og som kjent skulle vi ha Landskappleiken her i 2020 og i 2021, men nå er vi endelig klare. Den gangen vi planla tenkte vi at vi i Tinn, Gransherad, Seljord og Rauland måtte jobbe sammen, og da var planen om å få det til Rauland, men så fikk vi utfordring da de skulle de pusse opp akademiet, og da blei det umulig å få til i 2020.
– Men på vei til et møte i Rauland, kjørte jeg jeg jo gjennom Rjukan en lørdag formiddag og så Saaheimhallen. Og da kom idéen om legge det til Rjukan. Jeg ringte straks til Johan Vaa og sa «vi tar det på Rjukan!» Og det synes Johan var en god idé, og slik ble det.
– Vi fikk tilslaget på landskappleiken og det første jeg gjorde da var å ringe Einar Gabrielsen i Rjukanbanen og spurte om vi kunne kjøre tog under landskappleiken. Ja, selvfølgelig, sa han. Så nå blir det nattog med Rjukanbanen i juni.
– Jeg tror det trengs en ny bevissthet innenfor Tinns befolkning om hvilke tradisjoner vi har her i Tinn. Mye av kappleiken i år kommer til å handle om Knut Dahle. Han var den som åpna døra mot den klassiske musikken, da han sendte slåtter til Edvard Grieg, som gjorde opus 72 av dem, som er verdenskjent. Den skal fremføres på landskappleiken, informerte Haugen.
– Vi skal ha 1200 personer i Saaheimhallen. Hydro Energi er de mest positive folk på denne jord. Det viste seg a det måtte gjøres mye for å få på plass brannsikring, dører og diverse, men når det er gjort er alt godkjent.
– Vi skal toge folk ut og inn, busse folk til Gaustablikk, sette opp mattelt på 13 ganger 70 meter ved Saaheimhallen, og det skal overnattes i næringsparken, og blir et konkurranser på Rjukanhuset, kinoen og i Saaheimhallen fra klokka ti til kveld, før festen overtar på kvelden.
– Det er altfor mye til å komme innpå her, innrømmet Haugen, men for den som ikke veit det så er Landskappleiken et NM i folkemusikk. Vi har fått en fantastisk mottagelse av alle her i Tinn. Ingenting er et problem. Jeg har fått fantastisk mye ja fra sponsorer, til tross for at jeg har spurt om mer enn jeg har pleid å gjøre, sa Haugen.
– Vi søkte om heftig med kulturmidler, men for at vi ikke skulle ødelegge for andre, så har vi i stedet søkt kommunen om gratis husleie. Det skal vel avgjøres snart, mente Haugen før han avsluttet med å informere om rosinen i pølsa.
– 18. juni blir det hendelse på Gaustatoppen, som vi håper NRK vil være med å overføre. Vi kaller det toppspel, som et ordspel på oppspel til Landskappleiken, og med litt flaks vil NRK dekke det, og gi oss en god start, sa Haugen, før ordfører åpnet for spørsmål fra kommunestyresalen.
– Det trengs veldig mye dugnadsarbeid. Alt er dugnad, også fra oss i hovednemnda. men heldigvis er det mange som vil bli med, både lokalt og fra andre steder i landet.
– Steinar (jou.anm. ordfører Steinar Bergsland) har meldt seg til dugnad i matteltet – en ordførergreie – men vi trenger ca. 500 vakter, pluss at vi må ha lag og foreninger til å hjelpe til med sånt som parkering. Det blir annerledes å arrangere her i by’n eller for eksempel på Våga der de er masse jorder. Jeg håper vi bruker det vi har i byen. Alt av overnatting blir ho tjåka fullt, mente Haugen.
– Og ja, vi har pågang fra folk fra andre steder, men vi vil heller ha for mange enn for få. Olav Ulleren styrer med de frivillige i nemnda, og Åshild Langeland og Åse Røysland er med også, og vi føler vi ligger godt i rute, men det er behov for flere, avsluttet Haugen.