fbpx

Kritikerrost western på kino

Radio Rjukan3. juni 20223min
old-henry-pccr6eqb18c2d9xdc7glkmn18lqcvlidx76yofla40

Westernfilmen «Old Henry» som selveste Barack Obama synes er en av årets beste filmer er på plakaten på Rjukan kino. Og western er ikke dagligdags på kino lenger. Før i tida var det langekøer utenfor Verdensteateret på mandager som var westerndagen på Rjukan kino.

– Det er på tide med en god western på kino igjen, og denne er virkelig herlig western, sier kinosjef Robert Jenbergsen, som er spent på om Rjukans westernpublkum fortsatt eksisterer.
– Jeg har sett den og synes den var veldig bra. Tim Blake Nelson gjør en kjemperolle, sier Jenbergsen.

«Old Henry» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia, en av verdens viktigste filmfestivaler, og fikk mye skryt fra anmelderne, som en god gammeldags western.

Bonden Henry (Tim Blake Nelson) finner en skuddskadet rytter med en veske full av penger ved gården i Oklahoma, der han bor sammen med tenåringssønnen Wyatt (Gavin Lewis). Han innser raskt at noen vil komme på leting etter både mannen og pengene, men tar likevel Curry (Scott Haze) inn i huset for å gi ham livreddende pleie. Like etter kommer det sant nok tre tvilsomme menn ridende over åsen ved gården, ledet av Ketchum (Stephen Dorff). De aner at Henry lyver om at han ikke har sett Curry, men istedenfor å fyre løs, trekker de seg midlertidig tilbake. Det er nemlig noe ved gamle Henrys opptreden som antyder at han kanskje ikke bare er en ufarlig bonde på landsbygda.

Motpolene av motivasjonene til karakterene utgjør en fantastisk dynamikk når det er Ketchum og hans skruppelløse råskap opp imot Henrys beskyttelsesinstinkt ovenfor seg selv og tenåringssønnen.

Regissør Potsy Ponciroli har åpenbart studert de gamle mesterne, og drar med seg det beste i sin nyeste film. Med han har han samlet Tim Blake Nelson («O Brother, Where Art Thou?», «The Ballad of Buster Scruggs») og Stepen Dorff («Blade», «True Detective»).

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia