fbpx

Kadra Yusuf kommer på Morsmålsdagen på Rjukan

Radio Rjukan13. februar 20177min

. Fra en dag til en hel uke! Bli med å markere morsmålsuka i Tinn! oppfordrer de lokale arrangørene av  morsmålsdagen. 

Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av Unesco i 1999 og har blitt feiret hvert år siden. Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklig undervisning, samt øke forståelse, toleranse og dialog angående språklige og kulturelle tradisjoner.

Her i Tinn markerer vi dette i uke 7 med et variert og spennende program:

Mandag 13. februar åpner utstillingen «Drømmer for framtida» Kinogalleriet.
Anne Marte Roås Pettersson har laget en utstilling om barn og unges drømmer for framtida. Hun jobber også med et utviklingssamarbeid med barnehager og skoler i Bangladesh, og vil fortelle om dette.
Utstillingen i kinogalleriet åpnes av ordfører Bjørn Sverre Birkeland.
Barn og unge i Tinn deltar også med egne arbeiderpå utstillingen.
Utstillingen er åpen hver kveld fra kl. 18 – 20 t.o.m. torsdag.

– På tirsdag er ungdommer Sarah Fager og Amalie Høybø som skal holde appell. Sarah har holdt appell i fjor på 1. mai arrangementet. Her er Kadra Yusuf det store trekkplaster. En strek og viktig stemme i dagens ordskifte. 
Vi håper virkelig at mange finner vei til Rjukanhuset og bidrar til en mangfoldig kveld. Alt er gratis, åpent for alle, sier Sanja Pasovic i arrangementskomitéen.

Tirsdag 14. februar skal Fortellerhuset fortelle eventyr på somali og norsk for barn fra 5 – 10 år på dagtid.
Fortellerhuset ble stiftet i november 2002 og har som mål å gi barn og voksne gode lytter- og fortelleropplevelser. Fra starten har vi fremmet det flerkulturelle aspektet ved historiefortelling i Norge. Ved å stifte Fortellerfestivalen har vi arbeidet for at fortellermiljøet skal være åpent og inkluderende. Vi ønsker å bidra til å utvikle kunstfaget muntlig fortelling og være et ressurssenter for denne nye, gamle kunstarten!

På kvelden tirsdag blir det et stort arrangement åpent for alle på Rjukanhuset fra kl. 18.00 – 19.30, med språkkafé før og etter. 
Det vil bli ungdomsappell, forestilling med Fortellerhuset, foredrag med Kadra Yusuf og språkkafè i regi av voksenopplæringen. Gratis inngang, sponset av fagforeningene og Tinn kommune.

Onsdag, torsdag og fredag reiser elevene i Voksenopplæringen rundt til barnehager og skoler, hvor de forteller eventyr på mange språk. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom barnehagene, Biblioteket, Mandheimen,  
Rjukan barneskole og voksenopplæringen.

Arrangementsfakta:
Morsmålsdagen på Rjukanhuset 14. februar 2017
Kl. 17.30    Kafè med gratis kaffe, te og kaker ved Voksenopplæringen
Kl. 18.00     Ungdomsappell ved Sarah Fager og Amalie Fronth Høybø
Forestilling ved Fortellerhuset
Foredrag med Kadra Yusuf – Drømmene på Hallagerbakken 86 B.
til 20.30    Kafè med kaffe/te, kaker    
Gratis inngang sponset av Delta, Fagforbundet, 
Utdanningsforbundet og Tinn kommune  

 

Fakta: 
Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert 21. februar hvert år siden 2000.
Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet, samt øke forståelse, toleranse og dialog angående språklige og kulturelle tradisjoner.
Dagen er formelt godkjent av FNs generalforsamling, som i sin resolusjon holdt 2008 som det internasjonale året for språk.Retten til å snakke sitt eget morsmål kan ikke alltid tas for gitt, særlig i land der lokale morsmål trues av mer dominante språk. I tillegg mangler mange språk i dag skriftformer, hvilket gjør dem vanskeligere å formidle til nye generasjoner.

Ifølge UNESCO står halvparten av alle verdens språk i fare for å forsvinne innen slutten av dette århundret. Denne trenden er verken uunngåelig eller uomstøtelig – godt planlagt og gjennomført språkpolitikk kan hjelpe samfunn med å opprettholde sine morsmål og formidle dem til nye generasjoner. Det har også blitt gjort fremskritt takket være digital utvikling som har åpnet for nye muligheter med hensyn til både skapelsen av, og tilgangen til informasjon.

Som lingvisten Colette Grinevald sa til UNESCO: «Den internasjonale dagen for morsmål burde bokstavelig talt feire språkene til alle verdens mødre og fortelle dem at de har retten til å snakke sitt eget språk til sine barn».

I forbindelse med EU sin Barcelona-erklæring med målsetting om at alle barn skal beherske to språk ved siden av eget morsmål, vil fokuset på språklæring, språkglede og fortellinger fra tidlig alder være helt sentralt i utdanningsløpet som nå etableres.
Kilde: Wikipedia

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia