Det var rigget til med fakkelbokser rundt rød løper, og Tor Nicolaysen og Bjørn Iversen stod militær æresvakt med flagg ved inngangen til Rjukan Kino, mens Tinns tre eldste veteranbiler stod flott oppstilt foran løperen, og inne i foajéen var det sjenket opp velkomstdrinker. Publikum var godt over det vanlige snittet i alder på de som tropper opp på Rjukan Kino, men det var folk i alle aldre.
Tilogmed Tinns eldste krigsveteran, 96-årige Åmund Bøilestad, som var med der det skjedde i 1940, ankom premierens røde løpet, og var spent på hva han skulle se.
Nesten alt av billetter var kjøpt på forhånd, og et publikum med store forventninger ble ledet inn på siden og inn i salen, nok en gang med vakter ved døra som velkomst.
– Vi ønsker å markere denne viktige begivenheten i norsk historie som nå er filmatisert, og det er en lang rekke veteraner fra ulike krigsoperasjoner med her idag, sa Nicolaysen, som synes det er viktig å ikke glemme, og heller ikke la forsvaret forfalle. Han var kledd militært som de var under krigen og med "H7-merket" for Håkon den syvende fremst på lua.
Bjørn Iversen har koordinert opplegget med den spesielle markeringen, og vært i kontakt med veteraner som var med å sette farge på arrangementet.
– Jeg tror mange har store forventninger, og magefølelsen min er at dette er en veldig bra film. Jeg stoler på at Erik Poppe har laget en viktig film, sier Iversen.
Her var det ulike typer uniformer og gallaantrekk å se. Ingen tvil om at veteranene satte pris på både filmen og markeringen.
Og Radio Rjukan målte forventinger både før forestilling og reaksjoner etter.
Kongens Nei av regissør Erik Poppe, er historien om konge og regjering de tre første døgn av andre verdenskrig, og ble sett av 12.000 på kjempelerret i slottsparken.
– Jeg var der, men det var så mye folk at jeg så bare en halvtimne. Menb vi var tre der som bestemte oss for å se filmen i en kinosal, og nå er jeg her sa Øyvind Seim som hadde med seg kona Inger.
Kveldens æresgjest var krigsveteranen Åmund Bøilestad, som fortalte at han stod patrulje da kongens bilkorteskje kom forbi, og hadde høye forventninger.
– Jeg stoppa kongen på veien like nord for Rena bru, med en lang kolonne med lange svarte biler som kom, og seinere var jeg med og skjøt på de tyske flyene da de kom, fortalte Bøilestad før visningen.
Han visste ikke at det var et kongelig følge som kom på veien, da de kom, men så jo det var noe spesielt.
– Vi var forberedt på det meste da, men så løp det noen langs bilene og skreik hysterisk "ikke skyt, ikke skyt", forteller Bøilestad, som da ikke er i tvil om at de da var på vei mot Sverige.
Jørgen Sando mener det er riktig at filmen medfører fokus på norsk forsvarsevne.
– Det er veldig likt det som skjedde med forsvaret nå og det som skjedde før den andre verdenskrig. Det er vanskelig når man ikke har bestemt hva man vil med forsvaret. Før man har tatt denne diskusjonen om hva man vil med forsvaret og om man skal ha det, så er det direkte dårlig gjort og farlig å bygge ned forsvaret, sa Sando.
Etter filmen var folk strålende fornøyde.
– Jeg er imponert over filmsatsingen, og at Bräuer fikk såpass stor plass i fil,men, men effektene var sterke, og fikk fram virkeligheten. Som film er dette er stor milepæl i norsk film, sa Tor Nicolaysen, som også var overrasket over den dyptgripende uenigheten mellom konge og kronprins underveis.
– Dette er en film som alle skoler må sette opp som skoleforestilling, mente Nicolaysen.
– Filmen var veldig bra, sa Bøilestad etter filmen.
– Men kongen kjørte en svært svart DeSoto, så det stemte ikke helt, men filmens historieoppbygning var veldiu bra.
– Jeg var like nedi veien da flyene bombet elverum, sa Bøilestad, og fortalte at det var Heinkel 111 -fly som ble brukt.
Orlogskaptein Arvid Schau var flott kledd i sin marineuniform med sine striper og utmerkelser. Han var imponert over filmen.
– Da de skuet inn i tåka var det som å være der. Det var spenning og sterke følelser, sier Schau.
– Jeg er storfornøyd med filmen og ikke minst at folk tropper opp i full mundur, sier Iversen.
Og det menter alle Radio Rjukan snakket med etter filmen.
– Kjempefin film, og den følger boka til Roy Jacobsen veldig bra, var det flere som mente.
– En stor film, spennende, en film som alle må se, var omkvedet etter festforestillingen. Mange ble da også stående utenfor kinoen og diskutere, noe som tyder på at det var en filmatrisering som engasjerte.
Kongens Nei er foreløpig satt opp i nye forestillinger søndag, mandag og onsdag. Flere forestillinger blir det hvis kinosalen fortsetter å fylles slik den gjorde fredag.