fbpx

Får gode tilbakemeldinger på roman om Mårutbyggingen

Radio Rjukan14. juli 20177min
ottar-lien-bok_1552

Bygg landet er en roman med rot i virkeligheten på Rjukan, selv om Ottar Lien selv ikke bruker det ordet for å beskrive boka. Ottar Lien er lokalt kjent som både advokat, politimann og politimester, men ikke minst som en god historieforteller.

Er du blitt forfatter nå, Ottar Lien?

""– Nei, jeg er vel ikke det, men jeg har skrevet bok. En oppdikta fortelling om oppstarte av Mår Kraftverk fra krigen og litt framover, forteller Lien.
Han har allerede rukket å oppleve at Statkraft har kjøpt 120 eksemplarer, og at bestillingene har strømmet på før boka ble lagt ut for salg. Interessen er stor.

– Jeg vil understreke at det er en oppdikta fortelling med fiktive navn om oppstarten av Mår kraftverk, og livet på Dale og Rjukan på den tida. Boka handler om Ola Svadde som kom fra en av Svaddegårdene, og som søker seg jobb på Mår-anlegget, forteller Lien.

-Tittelen "Bygg landet" har sitt utspring i Arbeiderpartiets plakater som han gover alt på den tida, og som handlet om å bygge ut kraft, industri og boliger etter krigen. Du må huske på at det var en stor utbygging. Mår var landets fjerde største kraftstasjon da den stod ferdig, sier Lien.

– Meningen er å skildre folkelivet, sport og fritid, fest og moro, hardingfelespill og jobbhverdag, sier Lien, som forteller at han har holdt på med boka en god stund.

– Det er blitt en del research, men mye husker jeg jo sjøl, fra jeg var liten nysgjerrig guttunge, og seinere levende opptatt av alt som skjedde, men mye er dikta inn i en sammenheng rundt hovedpersonen Ola, sier Lien, som imidlertid forteller at en del kjente vandrehistorier er blitt med i boka – men da anonymisert.

– Det er nok en del som vil kjenne igjen en del episoder og historier der, men jeg håper ingen vil føle seg støtt av det hvis de oppdager historier de kjenner igjen, men jeg håper de istedet ser det humoristiske i det, sier Lien med et flir.
– Det å se om seg selv eller noen man kjenner i en bok er nok litt snodig, men det er vel ingen som kommer ufordelaktig ut av det, mener Lien.

Lien er kjent som en god historieforteller både tidligere fra Radio Rjukan, i sosiale medier og selvfølgelig i hyggelig lag. Men at det skulle bli bok av det hadde vel ingen forventa.

– Jeg kan jo en del morsomme historier, og føler at det er en del å formidle fra den tida. Det er skjedd så mye siden den gang, sier Lien.

""Til høyre ser du et bilde fra Norsk Industriarbeidermuseum hentet fra Digitalarkivet som viser Måranlegget like etter andre verdenskrig.

– Dale og Mår var en utrolig fin plass å vokse opp. Vi fikk ikke ting lagt i henda, men fikk mulighet til å jobbe fram ting sjøl. Derfor er det ikke så reint få egne erfaringer som er blanda inn med det som er rein oppdikting, i det vi kan kalle en stemningsrapport fra Mår-anleggene etter krigen.

Boka er i salg på Rjukan Libris, Ørtings Marked og Atrå Handelslag. I tillegg er den sendt ut og levert på døra til en lang rekke som bestilte boka da Lien fortalte at den snart var klar. Det var en godt bevart hemmelighet med unntak av de nærmeste og Terje Paulsen som har vært med å få boka produsert.

– Mottakelsen har vært veldig god, men de fleste har jo sagt de liker det før de har fått lest boka. Men de som har begynt å lese sier at de liker det de leser, sier Lien som har benyttet seg av gode lokale krefter.
– Statkraft har hatt manus til gjennomlesning, og det endte med at de kjøpte 120 bøker av meg, som de skal bruke internt og i gaver. Det synes jeg var veldig stas, og nå er det klart at jeg ikke taper på prosjektet, sier Lien, som tar 180 kroner den hefta boka.

– Gratulerer med at boka er ute!

– Jo, hjertelig takk. Nå er jeg jo litt spent på tilbakemeldingene. Men jeg vil ikke kommentere enkeltepisoder som er nevnt i denne boka, altså!
Ler Lien, med referanse til at det er puttet en del vandrehistorier inn der også.

Linker:
Ottar LIen på facebook

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia