fbpx

– Du får ta med deg luftgitaren inn

Radio Rjukan4. oktober 20244min
led zep

Rockegudene Led Zeppelin, bandet som noen hevder ga oss musikkbetegnelsen «heavy metal» uten at vi kan finne kilden til det. Det skal ha vært på en av gruppas første konserter at en musikkritiker etter en konsert i Irland i 1968 beskrev musikken som «like listening to heavy metal falling down from the sky». Googler du det nå påstås det at det tilhører Jimi Hendrix og andre, men uansett det er neppe korrekt.

Fredag er det kryss i taket for fans av det legendariske engelske Led Zeppelin, et av verdens mestselgende albumband, for da kommer den legendariske filmede konsertfilmen fra 1973 i en fascinerende reise gjennom musikk og fantasi. Denne kraftfulle konsertfilmen fanger Led Zeppelins legendariske konserter i Madison Square Garden i 1973, og gir deg samtidig et unikt innblikk bak kulissene samt innslag av fantasifulle sekvenser fra bandmedlemmenes egne hoder.

– Dette er en godbit for det musikkglade rockepublikummet en fredagskveld. Jeg åpner dørene til Kinokaféen og så starter film en par timer seinere, så det blir litt hyggelig samvær før filmen, sier kinosjef Robert Jenbergsen. Det betyr at man kan lade litt og kanskje få litt godt i glasset før filmen starter.

  • Og du får ta med deg luftgitaren inn i salen, hvis du måtte lure på det, sier Jenbergsen.

The Song Remains the Same er en konsertfilm som ble utgitt i 1976. Selve filmingen fant sted sommeren 1973, under tre påfølgende netter med konserter i Madison Square Garden i New York City, med ytterligere tilleggsopptak fra Shepperton Studios. Filmen hadde altså premiere tre år senere 20. oktober 1976 på Cinema 1 i New York, og dagen etter på kino i Beverly Hills, og i London to uker senere.

Led Zeppelin ble dannet i 1968 av Robert Plant., Jimmy Page, John Paul Jones og John Bonham, og fikk umiddelbar suksess med sin albumbasert tunge rock. De het aller først The New Yardbirds etter bandet Jimmy Page hadde vært med i, The Yardbirds ble oppløst.

Allerede siden slutten av 1969 hadde Led Zeppelin planlagt å filme en av deres liveopptredener for en projisert filmdokumentar av bandet. Gruppens leder, Peter Grant, mente at de ville være bedre tjent med storskjerm enn av et opptak for TV, fordi han anså lydkvaliteten på sistnevnte som utilfredsstillende.

Og takket være det så kan man i dag glede seg over at dette har en fantastisk kvalitet. Hadde det blitt filmet for TV, med lavere filmoppløsning, så hadde det vært noe helt annet. For det kunne fort blitt et kornete TV-opptak.

Konserten ble også gitt ut som et enda mer legendarisk lydsporalbum med samme navn. Markedsføringsmateriell uttalte at filmen var «bandets spesielle måte å gi sine millioner av venner det de hadde ropt etter – en personlig og privat turné i Led Zeppelin. For første gang har verden et sete på første rad på Led Zeppelin.»

Filmen ble gitt ut på DVD i 1999, og en nyutgivelse av filmen, inkluderte tidligere uutgitte opptak som en bonus, i 2007. Nå kan du se den i remastret versjon på kino.

Led Zeppelin (1968-1980)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia