fbpx

Dobling av søknader til film-insentivordningen

Radio Rjukan28. januar 20174min
snomannen-070316-43_ddb5

""I tillegg til Hollywood-produksjonen av Jo Nesbøs "Snømannen", har også filmene "Lost in Norway", "The Postcards Killings" og "The Bird Catcher" søkt om støtte.
TV-seriene som ønsker en del av potten er "Grenseland", "Profitøren", "Viking Skool" og "Shetland – 4".
Dette er en dobling i antall søkere fra i fjor. Det er vi glade for, opplyser Norsk filminstitutt (NFI).

Gjennom insentivordningen kan film- og TV-produksjoner som gjør opptak i Norge søke om å få refundert utgifter. Men filmbransjen selv har kritisert ordningen for å ha for lite penger i potten.
Likevel har ordningen brakt to store filmproduksjoner til Norge, "Snømannen" som ble spilt inn på Rjukan og i Oslo og Bergen, som får preniere 13. okrober i høst, og "Downsizing" som blant annet gjorde opptak i Trollfjorden. (Premiere 18. januar 2018).
Bildet til høyre viser hovedrolleinnehaver Michael Fassbender i preat med en godt innpakket regissør Tomas Alfredson.

I 2016 gikk 40.5 millioner kroner til Hollywood-innspillingen av "Snømannen", mens "Downsizing", med Matt Damon i en av hovedrollene, måtte klare seg med 4,5 millioner.
I år søker «Snømannen» om midler til restopptak.
I statsbudsjettet for 2017 økte regjeringen potten i insentivordningen for film med 11 millioner. Dermed er det totalt 56 millioner i potten som årets søkere konkurrerer om.

To av seriene som har søkt om støtte i år er norske. Dette er «Grenseland» og «Profitøren».

Selv om det var mye styr i Tinn rundt Snømannen, er det ikke klart om noe nav søkerne i år ønsker å filme i "filmbyen" Rjukan i år.

Fakta om Filmincentiv-ordningen:
Det var i mai 2015 at daværende kulturminister Thorhild Widvey annonserte at norske og utenlandske filmproduksjoner vil få utgifter refundert dersom de velger Norge som innspillingssted, og regjeringen innfører en insentivordning for film fra 2016 ved fremleggelsen av Filmmeldingen. 
Ifølge filmmeldingen vil målet være å sikte mot et europeisk nivå når det gjelder størrelsen på ordningen, noe som ligger på rundt 20 prosent skatte- og avgiftslettelser.
Insentivordningen skal gjelde for både nasjonale og internasjonale produksjoner, men tilskudd fra insentivordningen skal ikke kunne kombineres med produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI). Ordningen kan imidlertid kombineres med før- og etterhåndsstøtte, og med tilskudd fra de regionale filmfondene.
Insentivordningen blir refusjonsbasert, med en øvre grense for hvor store utlegg produksjonen kan få refundert.
Insentivordningen skal administreres fra Bergen, men legges under NFI.
De regionale sentrene skal selv avgjøre hvordan de skal prioritere, organisere og finansiere arbeidet med å legge til rette for og tiltrekke flere film- og serieproduksjoner til sin region.
Kilde: Dagbladet

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia