Torsdag 2. september blir det kulturvandring med fjellfører fra Krokan turisthytte til Vemork i sluskens fotspor.
Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) gjentar suksessen fra i fjor med ny sluskedilt med spennende lokalhistorie.
Denne ettermiddagen skal vi gå den 4,5 km lange turen som anleggsarbeiderne brukte for over 100 år siden fra Krokan til Vemorktoppen og ned langs rørgata til Vemork.
– Etter lange arbeidsdager ved kraftanlegget, var det tung og bratt vei tilbake til brakka for mat og hvile, sier Tor Nicolaysen som skal lede deltakerne med lokalhistorie og også noen gode historier rundt det som skjedde i området.
– Opprinnelsen til navnet Sluskedilten er det nok Per Pynten som kom med, han var min mentor i historiefortellingen. Sluskedilten har stått på loklae turløyper siden ha ga ut hefte om det på 90-tallet, sier Nicolaysen.
Tor har drevet Rjukan Fjellstue gjennom mange år, men har gitt seg med det, og vier seg nå til oppdrag blant annet fra NIA. Han er en historieforteller og fjellfører med innlevelse og kunnskap.Han har mange morsomme historier som han vil dele med oss denne kvelden.
– Denne gangen vil direktør Anna Hereid ved NIA ønske velkommen før hun gir ordet videre til Tor Nicolaysen, forteller Kari Einang.
– De som melder seg på skal parkere på parkeringsplassen ved Vemork for busstransport opp til Krokan. Dette fordi de da kommer tilbake til Vemork etter turen. Vi tar altså bussturen først, sier Einang, som opplyser at billettene ligger på NIAs hjmmeside.
– De må være på Vemork mellom klokka 16 og 16.30, så går bussen opp før Sluskedilten starter.
– Turen starter ved Krokan Turisthytte som ble satt i drift i 1871. Her får vi høre historier fra de første driftsårene og kanskje noen fargerike historier om de driftige vertinnene som drev turisthytta for 150 år siden, sier Tor Nicolaysen.
– Vi snakker mye om Sam Eyde og Kristian Birkeland som skapte Norsk Hydro og Rjukan, men hadde det ikke vært for slusken eller ralleren, så hadde de det ikke blitt noe industrieventyr. De historiene må ikke glemmes, sier Tor Nicolaysen med et godt smil.
Underveis på turen blir det små overraskelser, og flere pauser hvor Tor forteller spennende rallarhistorier fra anleggstida i området.
På Vemorktoppen, øverst i rørgata blir det en lengere stopp. Her blir det servert varm «rallarsuppe» med brød og drikke. Kanskje dukker det også opp noen «ekte» rallarer?
På grunn av smittevernhensyn oppfordrer vi alle til å kjøpe billetter på forhånd.
Turen er ca 4,5 km lang i bratt terreng. Det er viktig med gode sko eller fjellstøvler. Passende klær etter været.