Kulturminnedagene er en del av European Heritage Days, et initiativ fra Europarådet og Europakommisjonen for å feire den mangfoldige europeiske kulturarven. Formålet er å skape forståelse og interesse for kulturminner.
Årets kulturminnedager har temaet «Typisk norsk – ikke bare norsk»
Her kan du se program KULTURMINNEDAGENE
Tirsdag 11.9 Fra Vemork til verden.
Foredrag ved Trond Aasland.
Arrangør: Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden industriarv
Tid og sted: Telemarksgalleriet. Kl. 19:00
«Så lenge jeg driver anlegget, har verken Gud eller Fanden noe å si i Telemark». Slik lød mottoet til anleggssjefen for Tinnos-Rjukanbanen. På to år – 1907-09 – fullførte 1400 arbeidere og ingeniører et gigantisk jernbane- og fergeprosjekt med Notodden og Vemork som endepunkter. Hvordan var det mulig? Og hvor viktig var det å kunne levere «on time, on budget?»
Kr 100,- inkl. kaffe og vaffel. Åpent for alle.
Onsdag 12.9 Bunad og business. Paneldebatt
Arrangør: NIA
Tid og sted: Notodden bibliotek. Kl. 19:00
Anslagsvis 2 av 3 bunader sys i dag helt eller delvis i utlandet. Er det problematisk? Hva gjør det med bunadstradisjonen at bunad har blitt «big business»? Hva må til for å sikre den norske håndverkstradisjonen? Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) inviterer til paneldebatt. Bakgrunnen er sommerens formidlingsaktivitet på Heddal Bygdetun (NIA) som fikk mye oppmerksomhet, blant annet fordi de fremviste bunadene var delvis produsert i utlandet.
Denne kvelden møtes Hilde Øya fra Heimen Husfliden, bunadsyerske Siri Haaland fra Bunadspolitiet, bunadtilvirker og styreleder i Norges Husflidslag Barbro T Storlien og forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp fra SIFO / OsloMet til debatt.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Torsdag 13.9 Reisen med toget – et minnebad
Arrangør: Prosjektet Jernbaneminner. NIA
Tid og sted: Notodden bibliotek – Kl. 12:00-13:30
110 år etter anleggstida er godslinja mellom Rjukan og Notodden en etablert museumsbane og en del av verdensarven i Telemark. Prosjektet Jernbaneminner samler inn muntlig historie fra Tinnosbanen og Rjukanbanens driftstid, med lokal ungdom i sentrum som intervjuere. Ansatte og lokalbefolkning med minner fra driftstida til Tinnosbanen sitter på interessante, spennende og livsløpsformende erfaringer.
Publikum er velkomne til å møte elever, informanter, lærere og museets formidlere for erfaringsdeling og kick-of til årets innsamling.
Prosjektet er støttet av Norsk Jernbanemuseum.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Tirsdag 18.9 Mat på bordet
Arrangør: Prosjektet Vel sådd, godt høstet. NIA
Tid og sted: Tinn Museum – Kl. 12:00-18:00
Elever fra tre nærskoler har dette året samarbeidet med NIA om skoleplanting av grønnsaker og blomster.
Kassene på Tinn Museum ser lovende ut, og i september er det innhøstingstid. Maten skal hentes fra hagen og etter hvert få komme ned i magen.
Vi ønsker alle velkommen til Tinn Museum for en levende og velduftende presentasjon av samarbeidet «Vel sådd, godt høstet».
Prosjektet er støttet av Miljødirektoratet.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.