fbpx

Bjørn Iversen spent på Snømannen

Radio Rjukan11. oktober 201717min
bjorn-iversen-1_95fd

Vi møter "Rolf Ottersen" ved "Ottersen farm" oppe på Vemorktoppen, ikke like solariumsbrun som han ble malt under filmen, men kledd i strikkegenser. Ja, det er altså rollefiguren Rolf Ottersen, i Bjørn Iversens skikkelse, vi skrev om her. Nå er han spent på hvor mange sekunder han er med, og i alle fall spent på filmen som helhet.

Bjørn Iversen blir nok ikke filmstjerne av sin innsats som Rolf Ottersen i Snømannen, men han har fått nok en film i beltet sitt, som statist og skuespiller i tillegg til Max manus, Age of Heroes, Kampen om Tungtvannet, Kompani ""Orheim og Frikjent. Det er ingen tvil om at Snømannen-filmen har vært den mest spennende hittil.

Bildet viser Bjørn sammen med Anne Bergsland utenfor Oslo Rådhus før spesialvisning i Oslo, i et bilde tatt av Steinar Bergsland, som også har bidratt med å legge til rette for Snømannen i Tinn.

– Denne produksjonen var det ganske tilfeldig at jeg kom med i, men det var som følge at jeg har vrt med på flere produksjoner, blant andre Kampen om Tungtvannet, sier Iversen, relativt trygg på at hans rolle i Snømannen ikke er stor, men forhåpentligvis likevel minneverdig.

– I kampen om Tungtvannet ble jeg involvert som følge av min interesse for krigshistorien og for ting jeg har samlet på, så det er gjennom et nettverk som jeg etterhvert har fått. Jeg ble kontaktet etter at de kjente til hva jeg hadde ""hjulpet med på Kampen om Tungtvannet spesielt, sier Bjørn, som er kjent som en hjelpsom fyr når noen skal formidle krigshistorie fra Rjukan. denne gang var det noe annet, og hadde ingenting med krigen å gjøre.

​- Det gikk litt tid uten at jeg hørte noen ting etter at jeg hadde vært med på location scouting. Men så satte det i plutselig i gang, og før jeg visste ordet av det var jeg midt oppe i det. Og da var veien kort til om jeg var villig til å kjøre å kjøre beltebilen, sier Bjørn. Og før han visste ordet av det satt han og venta sammen med selveste Michael Fassbender.
– En tvers igjennom hyggelig og blid fyr, sier Bjørn, som ikke venter noe annet enn at mye av det han var med på er klippet bort i "the final cut".

På verdens største filmnettsted står CV'en til Bjørn, og der står han oppført som Rolf Ottersen, mannen til Sylvia Ottersen, spilt at den Hollywood-stjernen Chloe Sevigny, som først meldes savnet uten at hun er forsvunnet, før hun så naturligvis blir borte. Og Bjørn i sin rolle som mannen Rolf bidrar til søket etter kona.

– Jeg veit iallefall jeg er med i scene med beltebilen, der Harry Hole står med lommelykt bakpå, slik vi har sett i traileren på det korte klippet fra Gaustablikk.
Jeg veit jeg er med, men aner ikke om det blir noe mer, men moror er det jo likevel, selv om de ble noen lange dager. Bjørn har vanligvis bidratt med såkalte props og utstyr, biler og vært med i forkant ved å vise lokasjoner, såkalt location scouting.

– Rolf Ottersen er ganske sentral i boka…?

– Ja han har en ganske stor rolle i boka, men i filmen er den nok kuttet mye, tror Bjørn.
Rolf holder i filmen til på "Ottersen Farm" som ligger like ved overløpskammeret på Vemorktoppen. Den er også med i traileren.""
– Rolf er en ganske eksentrisk og veldig solariumsbrun fyr. Han fremstilles som en stoisk rolig fyr, som ikke tar av selv om kona blir borte, forteller Bjørn, som også nevner at regissør Tomas Alfredson var et svært hyggelig bekjentskap.
– Plutselig var jeg i samtale med ham også. En veldig hyggelig fyr, tvers igjennom karismatisk og hyggelig, og vi fant tonen umiddelbart.

– I boka tar rolf Ottersen med å åpne døra for Harry Hole. Er det med?
– Nei, det ble det vel ikke plass til. Ikke regn med at alt som er med i boka har fått plass i en slik film, ler Bjørn.

Nå før han får se resultatet er Bjørn veldig spent.
– Det var en enorm produksjon, og Alfredson var veldig dyktig, så jeg har jo forventninger, sier Bjørn.

""Det hele med Bjørn i film begynte i 2008 med Max Manus, som etterhvert gikk i taket med en million kinobesøkende. Siden har det ballet på seg.
– Det har jo vært filmer med basis i krigshistorien, så Snømannen er veldig spesiell.

Hva var det med alt hemmeligholdet rundt Snømannen? Media sleit med å få tak noenting som helst? 

– Nei vi skrev under på standardkontrakter som er på alle slike filminnspillinger. Om ikke å ta bilder, ikke ødelegge for filmen osv. 

– Blir dere trua med å bli kasta ut av produksjonen?

– Jeg husker ærlig talt ikke, men man leser igjennom og skriver under på en taushetsklausul. Jeg har blitt vant til det, og det er standardformuleringer, men mulig de var enda mer tilknappa her enn på Kampen om Tungtvannet. Jeg ""merket ikke så mye til det. Men det må man ta når man skal bli med. Det har jo noe med respekt for det som skal lages, og noe spenning må det jo være om sluttresultatet, mener Bjørn.

Du har vært med på flere filmer filmer, og har samla på gjenstander og biler og våpen, og ikke minst uniformer, og spilt både norske og tyske soldater og offiserer, noen ganger tilogmed begge deler i samme produksjon. er det moro?

– Ja, det er kjempemoro. Det er blitt endel roller fra den norske motstandsrørsla – til mann i flosshatt. Jeg har også spilt Leif Tronstad i det fjerne, ler Bjørn, og forteller om filminga både på Max manus og dokudramaet Gulosten, om gangsteren som ble kongens venn.
""Han spilte også i den engelske filmen Age of Heroes, med Sean Bean, Danny Dyer og Axel Hennie. da var han både tysk og norsk soldat, og hadde tysk replikk mens de filmet på Haukeli.
– De var nattscener, og regissøren (Adrian Vitoria; Red. anm.) spurte om jeg kunne gloser på tysk, og så ble det  både skriking og skyting.
Den engelske filmen handlet om James Bond-forfatter Ian Fleming's commando-unit.
Så fulgte det på med rollen som "Irenes mann" i den kritikerroste Kompani Orheim, når de beveger seg på Gvepseborg. Filmen ok Jarle Klepps vanskelige ungdomstid ga også fine bilder fra Gvepseborg og Gaustatoppen, når Jarles krigsfanatiker-pappa tvinger familien med i tungtvannssabotørenes fotspor.

Og imens han venter på settet fortsetter Bjørn og knytte gode kontakter, og etterpå samler han naturligvis på filmene han er med i.
""– Jeg får dem tilsendt etterpå. Man får ofte god kontakt med flere som er med, også skuespilleren. Jeg fikk blant annet kjempekontakt med Dennis Storhøy, og fikk hilsen fra ham til jul. (Spilte Hydro-direktøren i Kampen om Tungtvannet; red. anm)

– Du har vært med på mange filmer, vil du stiller du opp på mer?

– Ja, hvis det passer så gjør jeg det, og jeg synes vi i Tinn bare bare må rulle ut den røde løperen, ikke minst nr store produksjoner kan komme til Tinn. Det er billig og god reklame, mener Bjørn.
– Reklame verdt mange millioner kroner, sier bjørn og henviser til den voldsomme PR'en som skjer i forkant av Snømannen.

– Filminnspillinger på Rjukan er jo ikke noe nytt, så vi har jo har mye å by på allerede, og det må vi bygge videre på.
Det er branding av Rjukan, og filmfolka er vært her har vært veldig fornøyde, og vil gjerne til Rjukan igjen.

– Jeg tror alle som har vært her har fått kjent på varmen som tinndøler kan generere. Det er noe vi har, som vi bør bruke, sier mannen som nå mener det samme har skjedd under Snømannen-innspillingen. Det er vel allerede bekreftet, siden Fassbender selv har uttalt at dette var den beste filminnspillingen han har vært på, selv om det var kaldt vær.

– Du merket ikke noe til slavedrift og dårlig catering under snømannen, som har vært omtalt på nrk.no?
– Nei, jeg har registrert at den debatten var der, men det var ikke noe annerledes her enn på andre produksjoner. Jeg har bare godord å si om catering og det hele. De som kommer til Tinn blir ivaretatt i alle bauger og kanter.

Når vi snakker om dette og Rjukan som filmby, så forteller Bjørn at han har vært i "Aidensfield". Eller stedet som illuderer den lille landsbyen nær York i "Heartbeat" ("Med hjartet på rette staden" på norsk).
 
– Jeg har vært der oppe i York. Og det forteller litt om hva Rjukan bør gjøre. Lage et eget konsept der man lage mappe eller fil om hva vi har som kan brukes. En egen locationguide over location Rjukan, hvilke filmer som har vært her etc. Burde vært gjort for lengst, og det er viktig å kartlegge detaljer på Rjukan og i Tinn og hvilke kontakter ""man har. Det er mye filmselskaper er glad i å få vite på forhånd, sier Bjørn.

Bjørn har alltid vært interessert i film.
– Ja, så lenge jeg kan huske, Det er en flott og god virkelighetsflukt, og en fin måte å få fram gode historier.

Onsdag sitter Bjørn Iversen ringside på førpremieren på Rjukan torg, dagen etter at han har vært på visning for spesielt inviterte i Oslo.
Du skal vel se den inne på Rjukan kino også?
– Slik er det med alle filmene, Man må se dem flere ganger og se etter detaljer. Det blir helt sikkert slik denne gangen også!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia