Det har tatt lenger tid enn før, ikke minst som følge av korona-usikkerheten, men nå er siste hånd lagt på programmet for Rjukan Litteraturfestival 2020. Fredag 13. og lørdag 14. november blir det et tettpakket program over to dager, med temaet «Svik» som rød tråd i programmet.
– I år blir hele festivalen, med unntak av siste arrangement, lagt til Rjukanhuset. Det gjør det noe enklere å arrangere, og vi har bedre plass, det vil si vi kan gi flere adgang, sier biblioteksjef Tine Kaae Andersen. Hun er svært fornøyd med årets program.
– Det er nok mer gjennomarbeidet enn noensinne. Vi har brukt mer tid på det, og vi har kunnet sy programmet sammen på en måte som jeg synes gjør det sterkt, sier Andersen.
– Vi bestemte oss tidlig for at temaet var svik, og det åpnet for mange spennende vinklinger. Og storesalen i Rjukanhuset blir stedet for de fleste aktivitetene, i motsetning til tidligere festivaler som har vært spredd rundt i byen, og med hovedsete på biblioteket. Nå blir Rjukanhuset selve «festivalhuset». Hun har sammen med de bibliotekansatte og kulturkontoret satt samen et program som garantert blir populært.
Inn i litteraturhistorien
– Vi bestemte oss tidlig for at temaet var svik, og det åpnet for mange spennende vinklinger. Og storesalen i Rjukanhuset blir stedet for de fleste aktivitetene, i motsetning til tidligere festivaler som har vært spredd rundt i byen, og med hovedsete på biblioteket. Nå blir Rjukanhuset selve «festivalhuset».
– Alle som kommer skal føle seg trygge, så vi har lagt til rette så vi kan få ihvertfall 80 personer inn i storesalen og samtidig imøtekomme FHIs krav til avstand. Vi må notere navn og telefonnummer når vi selger billetter, sier Andersen. Det er snakk om i alt 15 arrangementer under festivalen.
Biblioteksjefen har bare for et par dager siden oppdaget av Ketil Bjørnstad har skrevet den forrige festivalen inn i norsk litteraturhistorie, da han nettopp i Rjukanhusets storsal ble intervjuet av verdenarvkoordinator Øystein Haugan.
– Veldig moro, og perfekt timet, sier Andersen, som fryde seg over å gjøre klar til en ny festival takket være gode samarbeidspartnere.
– Vi har fått god støtte fra Kulturrådet og Stiftelsen Fritt Ord, og fylket er inne forbindelse med barne- og ungdomsarrangementene, og bruker litt egne midler, og det gjør at vi kan få dette til.
Billetter fra 15. oktober
Det er kulturkontoret og biblioteket som står bak planleggingen og arrangementet for festivalen, som annet hvert år alternerer med Fotspor-vandringen i Verdensarven. Og det er de samme som arrangerer når det hele skjer en uke seinere enn tidligere.
– Tidligere var festivalen samtidig med Den Store Kinodagen, men i år blir det en uke senere, og billettene legges ut her på biblioteket fra en måned tidligere. De fleste arrangementene er gratis, med unntak av quizen på fredagkvelden og mordmysterie-middagen på lørdag på Admini, men på grunn av korona må vi ha billetter i år, sier biblioteksjefen, og bibllettsalgt begynner torsdag 15. oktober.
Når festivalen åpnes 13. november ved kommunalsjef Christine Kollenberg, og med underholdning av Vilje Lurås og Harald Nesse blir det også med overraskelser. Da er festivalen allerede tjuvstartet med opplegg for barn og unge på skole og i kinoen, smart at det er åpnet festivalutstiling i kinogalleriet.
– Utstillingen holdes åpent i en uke fra åpningen, forteller Andersen.