Den nyåpne utstillingen på Hardangervidda Nasjonalparksenter på Skinnarbu inneholder en utstilling med funn som kan stamme fra Norges eldste bosetting. Blant annet en nesten 10.000 år gammel pilspiss fra eldre steinaldser, funnet ved Møsvatn.
At funnene er gjort nettopp her kan ha med villrein i området å gjøre. For da isen trakk seg tilbake for 12.000 år siden, fulgte dyrene iskanten helt fra Sør-Frankrike og til Møsvatn i Telemark.
Villreinen var menneskeføde og måtte de følge etter isen.
Rein kan ha utgjort opptil 90 prosent av menneskenes føde på den tida.
– Det som er interessant er at vi finner de samme gjenstandene på Hardangervidda som er funnet i sørlige deler av Frankrike, sier daglig Leder ved Nasjonalparksenteret, Per Lykke.
Lykke viser frem pilspisser fra steinalderen som antakelig har tilhørt piler i tre.
– Antakelsen er basert på kunnskap og erfaring. Det er funnet mange tilsvarende pilspisser andre steder, forklarer han.
En del av de ferske funnene viser at det for mer enn 1000 år siden skal har vært jernproduksjon rundt Møsvatn, mens andre funn stammer fra tidlig middelalder eller vikingtid, fra ca. år 550 til 1200. Funnene er av jernslagg som stammer fra jernmalm fra myrene rundt Møsvatn, som kan bevare funnene grunnet mangelen på oksygen.
– Den ordentlige og første industriproduksjonen startet faktisk her, mener Per Lykke, som tror de arkeologiske funnene her viser at dette kan ha vært en av de største og eldste bosettingene i Norge.
– Hver gang vannet trekker seg tilbake på våren, finner arkeologer nye ting, sier Lykke, som fikk overrakt blomster av rådmann Rune Lødøen i anledning åpningen 13. juli.
Linker:
Hardangervidda Nasjonalparksenter på facebook
Hardangervidda Nasjonalparksenters nettside
Fotos: Hardangervidda Nasjonalparksenter