fbpx

18 millioner til byggingen av Tungtvannskjelleren

Kyrre Dahl9. juni 20212min
halvoroganna
Anna Hereid, direktør og Halvor Sælebakke, byggherre for museumsbygget over Tungtvannskjelleren Foto: Rita Engedalen / NIA

 – Dette er en nyhet av uvurderlig betydning for prosjektet og Norsk Industriarbeidermuseum, sier direktør Anna Hereid og Halvor Sælebakke som har byggherreansvaret for Tungtvannskjellerprosjektet.

I går ble revidert nasjonalbudsjett lagt fram og der lå det 18 millioner kroner til vernebygget over Tungtvannskjelleren. Det førte til stor jubel på Vemork.

Tungtvannskjelleren på Vemork er et kulturminne av nasjonal og internasjonal betydning, og inngår i fredningen av Vemork fra 2015, den var med andre ord fredet allerede før den ble funnet og gravd frem i den industriarkeologiske utgravningen som har funnet sted på Vemork mellom 2017 og 2019

Museums- og sikringsbygget over ruinen av Tungtvannskjelleren har et totalbudsjett på 78 mnok og med dagens gledelige nyhet er prosjektet så godt som fullfinansiert. Museumsbygget og bevaringsbygget over ruinen av Tungtvannskjelleren har en total kostnadsramme på 76 mill. kroner og byggingen startet for fullt 5 august i 2020 med grunnsteinsnedleggelse av kulturminister Abid Raja.

– Det har vært og er en komplisert oppgave å prosjektere å gjennomføre byggingen av et sikrings og museumsbygg i de bratte bakkene på Vemork og budsjettet har blitt justert ved flere anledninger, noe som førte til at styret i NIA fattet beslutning om omfattende lånefinansiering for å sikre bevaring av ruinen. At vi har politikere i Norge som forstår viktigheten av å komme på banen og avhjelpe museets økonomiske handlingsrom når et av de mest sagnomsuste industribyggene i verden skal bevares er en stor trygghet og lover godt for feltets og museets videre utvikling, sier Anna Hereid.

Nå gleder NIA seg til å kunne åpne det nye museumsbygget på Vemork våren og sommeren 2022!

Kilde: NIA

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia