fbpx

Vemork og Røros får penger til verdensarvsentre

Radio Rjukan7. juni 20173min
vemork-foto-trond-taugboel-riksantikvaren_be74

– Disse sentrene skal være en motor i det lokale verdensarvarbeidet og de skal også bidra til målet om at lokalsamfunnet skal spille en rolle i arbeidet med verdensarvkonvensjonen, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Fra før er det tre autoriserte verdensarvsenter, ved Bergkunsten i Alta, Vestnorsk fjordlandskap ved Geirangerfjorden og Vega-øyene. Nå følger bergstaden Røros og Rjukan-Notodden industriarv etter.

– Sentrene skal gi de besøkende og lokalbefolkningen god informasjon og innsi""kt i hva verdensarven står for og hvorfor den er så viktig, sa Helgesen.

Helgesen seier at det er et ønske å etablere verdensarvsenter ved alle de norske verdensarvområdene. Men ikke alle får bevilget penger med en gang. Det er Miljødirektoratet som i samarbeid med Riksantikvaren har autorisert dei nye verdensarvsentrene. Disse får støtte til drift, utstillinger og formidling.

Nyheten om verdensarvsenteret ble presentert for Telemark fylkesting på Norsk Industriarbeidarmuseum tirsdag.

Det har vært ønske om to sentre, ett på Rjukan og ett på Notodden, henholdsvis på Norsk industriarbeidermuseum på Vemork og på Telemarksmuseet Lysbuen.
Det er bevilget til ett verdensarvsenter, så NIA må fordele oppgavene på et vis, med utgangspunkt i Vemork.

Se tidligere sak om penger til Verdensarvsenter

I det gjeldende statsbudsjett står det i Klima- og miljødepartementets budsjett:
"I 2017 blir det lagt til rette for autorisasjon av to nye senter." Budsjettet er foreslått økt med 4,6 millioner kroner, noe som betyr 2,3 millioner per senter."
Det er Røros og Rjukan-Notodden som har levert søknader, og vært i dialog med departementet. En endelig avgjørelse faller etter at Stortinget har vedtatt et statsbudsjett.

Foto Vemork: Trond Taugbøl

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia