fbpx

Velkommen til Tinnoset slipp tirsdag

Radio Rjukan27. mars 20224min
Tom og Trond. Foto S. Lange NIA (1) (004)

Verdensarvsenter Rjukan-Notodden industriarv inviterer til omvisning på Tinnoset med senior rådgiver Trond Aasland og håndverker ved Rjukanbanen Tom Kaafjeld.

Rjukanbanen har blant mange andre oppgaver ansvar for istandsetting og bevaring av Rjukanbanens slipp og fergeleier. Vi får bli med på en hverdagsreise og en presentasjon av pågående aktiviteter. Det blir historiske tilbakeblikk , samt innblikk i aktuelle istandsettingsprosjekter og lokale samarbeid.

– Minner fra Tinnoset er et stikkord, og vi kommer til å snakke om det, og kanskje det kommer endel andre som også har minner om dette, sier Aasland i et intervju med Radio Rjukan.

– Tinnoset stasjon er i beste tradisjon fra bygdefolket. Det er banens eneste laftede stasjon, og nå er den pusset opp utvendig. Det er mye spennende rundt området, dammen og stasjonen, og det blir en kaffekopp og litt å bite i for billettprisen på en hundrelapp, og billetten kan både kjøpes på nett og på stedet, og oppmøtested er på stasjonen, sier Aasland.

Tinnoset stasjon. Rjukanbanen. Vestfjorddalsbanen.


Billett trengte de ikke de som jobbet for Hydro når de skulle på tyttebærtur. Det var helt gratis ned til Tinnoset. Nok en artig historie. Og trafikken var eventyrlig. Det første året med Storegut, påsken 1956, var det 10 persontog på én dag, altså flere ekstratog for å få unna påsketrafikken, forteller Aasland.
– Mye mer får de vite de som kommer på tirsdag!

Ved slippsetting av fergene myldret Tinnoset av aktivitet, arbeid, lyder og lukter. Kanskje det var en symfoni av brakkemiddag, sveising, smøreolje, kaffe og kortspill.

I dag er Rjukanbanen og Tinnosbanen fredet, innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, og Norges største teknisk-industrielle kulturminne. Tinnsjøfergene, med slippen og Tinnoset stasjon og er bare noen av objektene som gjør denne kulturarven unik i verdenssammenheng.

For få år siden ble slippen på Tinnoset satt i stand ved hjelp av store økonomiske bidrag. Hvor er vi nå, hva har skjedd siden? Hva er status for Tinnoset som historisk jernbanested i 2022, og hvordan kan vi ta godt vare på dette spesielle stedet i framtida.

Industrietableringen på Rjukan krevde en solid transportløsning. En storstilt, intensiv jernbaneutbygging ordnet distansen mellom Vemork og verden, inkludert den 30 km lange strekningen over Tinnsjø med jernbaneferge.

Denne effektive historiske løsningen ledet rett videre til en nødvendig etablering av et skipsverft, til tilsyn og vedlikehold av fartøy. Slippen på Tinnoset sørget for Tinnsjøfergenes «helse». Alt skulle virke – dag og natt – på en innsjø 190 meter over havet.

Arrangementsfakta:
Omvisning på Tinnoset
m/Trond Aasland og Tom Kaafjeld
Oppmøte på Tinnoset tirsdag 5. april kl.19.00.
Billett kr 100,- inkl. enkel servering. (På nett eller på stedet)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia