fbpx

Stordalen-hytter blir åpne for publikum

Radio Rjukan29. januar 20156min
petter-stordalen_5ad3

– Dette er som jul, påske og pinse på en gang, sier ordføreren til nettavisen, etter at NRK har gått ut med saken som er direkte knyttet til den berømte tungtvannsaksjonen, som nå er i sin avvikling i NRKs dramaserie på TV.
Suksess-serien om tungtvann på NRK har virkelig satt både Rjukan og Tinn kommune på kartet, og hotellkongen Petter Stordalen følger opp med en gavepakke til kommunen.
Det har lenge pågått forhandlinger om hva som skulles kje etter at den ene hytta på eiendommen brant ned under oppussing.

–  Han gir oss to hytter midt i smørøyet, sier ordfører Steinar Bergsland.
– Vi får disposisjonsrett til to hytter på Brattefjell Vindeggen, sør for Hardangervidda nasjonalparksenter. Den ene ble brukt av sabotørene under krigen, den såkalte "Drengestua" og der vi skal nå bygge museum. Så kommer Petter Stordalen til å bygge en ny hytte, en «formidlingshytte» – som vil gi unik innsikt i natur- og kulturvern.

– Han tar kostnadene ved å bygge den ene hytta og vil dekke de løpende driftsutgiftene som følger med begge hyttene, forklarer Bergsland.
– Det er nesten ikke mulig å sette ord på hvilke muligheter Stordalen gir Tinn kommune og barn og unge i Norge – til å komme tett på naturen og få et innblikk i viktig krigshistore, sier Bergsland til nettavisen.

– Dette er julaften, påske og pinse på en gang – en kjempemulighet for Tinn og Rjukan, barn, unge og studenter, av stor verdi for nye generasjoner og med kort avstand fra nasjonalparksenteret.

Arbeidet med avtalen er ikke fremskyndet som følge av Tungtvann-serien, men har pågått siden 2011.
– Dette er veldig generøst av ham å bygge opp en hytte, tett inntil sitt eget tun, og det er med med "ja" fra departementet, ingen flere som kan stikke kjepper i hjulene for prosjektet.

Det har vært kritiske røster til bygging i området etter at Stordalen kjøpte den 13.000 mål store eiendommen i landskapsområdet.
Hytta på eiendommen ble brukt av en gruppe Milorg-soldater høsten 1940.
Hytta ble brukt av en gruppe Milorg-soldater høsten 1940, i tillegg vil det bli bygd en ny hytte, hvor det blant annet vil være et klasserom. Ordføreren tror denne gaven vil ha veldig stor verdi for nye generasjoner.

– Det å få mulighet til å videreformidle historien til sabotørene og å få mulighet til å disponere disse hyttene betyr veldig mye, sier Bergsland.

Da hotellkongen kjøpte eiendommen i 2005, vakte det oppmerksomhet. Stordalen ønsket da å rive hyttene på stedet og bygge opp nye. Det gikk Telemark fylkeskommune imot siden hyttene fra 1922 ble brukt som tilfluktssted for hjemmefronten under 2. verdenskrig.

Drengestua ble i sin tid brukt av forpartiet til gruppen med dekknavn Grouse. Gruppen bestod av Jens Anton Poulssen, Arne Kjellstrup, Knut Haugland og Claus Helberg.

– Etter å ha landet midt på vidda, tok de seg inn på Drengestua, mens de skulle ventet glideflyene som skulle landet, sier Tor Nicolaysen fra Rjukan fjellstue til NRK i forbindelse med at avtalen er klar.
– Hytta fikk kallenavnet «Saueslakt» av sabotørene, grunnen til det er at når de kom fram til hytta fant de en sau og et lam som ikke hadde kommet seg hjem fra beite, sier Nicolaysen.

– Det å få mulighet til å videreformidle historien til sabotørene og å få mulighet til å disponere disse hyttene betyr veldig mye, sier Bergsland.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia