NIA har i sommer holdt åpent for omvisninger i den nylig utgravde Tungtvannskjelleren på Vemork, og besøket har vært over alle forventninger. Såpass at billettene har stort sett vært utsolgt flere dager i forveien.
– I høstferieukene 40 og 41 fra 28. september – 13. oktober vil det være nye muligheter å besøke Tungtvannskjelleren hver dag, forteller Halvor Sælebakke, leder for verdensarvsenteret.
– I år er det også en spennende og lærerik aktivitet om tungtvannssabotørene. Der får du fortellingen om sabotørene under ledelse av Joakim Rønneberg (bildet). Den passer for barn i alle aldre fra 4 til 90 år. Rundt omkring på museet henger bilder av de 11 sabotørene med tekst og spørsmål som gjør at publikum kan bli mere «kjent» med hver av sabotørene, fortelle Sælebakke.
– Vi jobber hver dag for å legge til rette for at publikum skal oppleve all den spennende historien vi har å by på her på Vemork på en ny måte, sier Sælebakke og ønsker alle hjertelig velkommen i høst.
Lørdag 12. oktober ønsker NIA velkommen til familiedag på Krokan Turisthytte.
Krokan-området, der vi blant annet finner Rjukanfossens utspring og landets første turisthytte, er sentralt for Tinns kulturhistorie. I løpet av dagen kan publikum bli med på en guidet tur langs kanten av juvet.
Du kan delta på spennende utendørs aktiviteter, og på Marispel-plassen blir det dans og sang fra Marispelets stab.
. For de som ønsker å gå på gamle, gjengrodde stier og se området ned mot Rjukanfossen, blir det en kulturhistorisk vandring med Tor Nicolaysen. Vi går i området ned mot utløpet til Rjukanfossen, ser de gamle kraftverkene og får høre historien om hvordan det var den gang Rjukan Hotell lå her på kanten av stupet, sier Sælebakke.
Mathuset Eyde åpner fjellkafe for anledningen.
– NIA forvalter Krokan Turisthytte med tilhørende bygninger og området rundt i samarbeid med Den Norske Turistforening. Rjukan-Notodden Industriarv er tett sammenvevd med fortellingen om de tidligste «lystreisende» til Telemark. Krokan har gjennom tidene hatt besøk av mye fint folk, og nå vil vi gjerne ha besøk av dere! Oppfordrer Sælebakke.
Foto av Tungtvannskjelleren: Tomasz Wacko / NIA