I Hjartdal i Telemark ligger gården Sud-Åbø. Gården har vært i drift helt fra middelalderen og fram til 1960-tallet. Nå er den fredet av Riksantikvaren.
– Det er et flott og autentisk gårdsmiljø som nå er fredet. På Sud-Åbø finner vi bygninger fra middelalder, 1700-, 1800-, og 1900-tallet, som ligger i et vakkert kulturlandskap, sier fungerende riksantikvar Marit Huuse.
Sud-Åbø er et veldig godt eksempel på et førindustrielt gårdsbruk i dal- og fjellbygdene i Telemark. Åbø-gårdene har hatt fedrift og jordbruk som hovednæringer, og noe skogsdrift. Både bygninger og strukturer i terrenget forteller om næringene på gården. Steingjerder og rydningsrøyser vitner om gamle driftsmåter, inndeling gårdene imellom og om grenser mellom ulike markstykker.
Sud-Åbø har vært i kontinuerlig bruk og drift siden middelalderen, og de fleste bygningene står fortsatt i sitt opprinnelige miljø. Anlegget består en av rekke bygninger, som loft, sommerfjøs (sel), stue (bolighus), badstue med utedo, eldhuset, låve, fjøs og sag. Hele gårdsanlegget er nå fredet. I tillegg er et eiendommen rundt bygningene fredet, slik at gården også i fremtiden kan oppleves i sitt opprinnelige miljø.
Fredningssaken er utarbeidet av Telemark fylkeskommune.
Fredningen omfatter bygningenes eksteriør og interiør i loft, sag og stuebygning med unntak av bad og kjøkken. For de andre bygningene – sommerfjøs, badstu, eldhus, låve og fjøs, er det kun eksteriøret om er fredet.
Fredningen omfatter også et område rundt bygningene.
Formålet med fredningen er å bevare Sud Åbø, som et arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på et helhetlig gårdsanlegg med bygninger med stor grad av autentisitet fra middelalder, 1700-, 1800- og 1900-tallet, i et betydningsfullt kulturlandskap med bevarte spor etter gårdsdriften. Fredningen skal sikre virkningen av anlegget i miljøet gjennom å opprettholde stedets karakter av et helhetlig gårdsanlegg, slik bygningene er plassert i forhold til hverandre og i landskapet.
Formålet med fredning av bygningene er å sikre bygningenes innbyrdes sammenheng samt kulturhistoriske verdier knyttet til anlegget som helhet.
Riksantikvaren fattet vedtak om fredning 29. juni 2017 etter forslag fra Telemark fylkeskommune.
Fotos: Cathrine Skredderstuen Rolland, Riksantikvaren