fbpx

Riksantikvaren freder Admini på Notodden

Radio Rjukan7. april 20156min
admini-notod-foro-eystein-andersen_e926

Telemark fylkeskommune mener anlegget på en god måte bidrar til å illustrere og dokumentere en type representasjonsanlegg benyttet av bedrifter på begynnelsen av 1900-tallet. Admini Notodden er vesentlig for å forstå helheten i Hydros industriutbygging og den finansielle muliggjøringen av denne. Anlegget er et viktig kulturminne av nasjonal verdi, og vil bli en viktig del av Verdensarven dersom Rjukan – Notodden blir hevet til Verdensarvstatus av UNESCO 4. juli i år.

Admini med villa og tennisbane er et av landets beste eksempel på denne typen representasjonsanlegg for bedrifter i perioden fra slutten av 1800-tallet til mellomkrigstiden. Her ble internasjonale finansaktører og samarbeidsparter mottatt.  Med sine referanser til både norsk embedsmannsarkitektur og eksklusiv italiensk villaarkitektur demonstrerer anlegget Sam Eydes økonomiske og kulturelle kapital.

Villaen supplerte Admini som representasjons- og overnattingssted, og tennisbanene understreker ytterligere anleggets karakter og funksjon.

Fredningssaken omfatter Admini, Adminis villa, med uthus og tennisbanene ved anlegget. Den omfatter også et område rundt anlegget og de omtalte objektene for å sikre at anlegget blir bevart som helhet.

Admini-anlegget er uløselig knyttet til starten på den store og revolusjonerende industriutbyggningen på Notodden og Rjukan, som fikk avgjørende samfunnsmessig betydning både i Norge og internasjonalt. Sam Eyde og Hydro var avhengige av et førsteklasses representasjonsanlegg i arbeidet med å skaffe de enorme kapitalmengder som krevdes for oppbyggingen og videreutviklingen av prosjektet.

En fredning av anlegget vil bidra til å sikre de fysiske kildene til denne unike historien, sammenhengen med andre fredninger knyttet til industrieventyret på Rjukan og Notodden, og vil være en supplering av den eldre fredningen av Admini på Rjukan.

Mens bygningens eksteriør representerer tidens klassisistiske arkitektur med islett av jugendstil, spiller interiøret på nasjonale strenger. 

Interiøret har en fremragende kunsthåndverksmessig utførelse med utskårne søyler og gelendre i tre, klebersteinspeis og møbler som knytter an til den internasjonale Arts-and-crafts-bevegelsen. Interiøret er laget av treskjæreren Johan Borgersen, som blant annet vant gullmedalje på verdensutstillingen i Paris i 1900. 

Admini Notodden er omfattet av arbeidet for å få industrihistorien på Notodden og Rjukan inn på UNESCOs verdensarvliste.

Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan er det beste eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon med gjennombruddet for bruk av elektrisk kraft for industriproduksjon. Den andre industrielle revolusjon bidro til å forandre Norge i perioden 1905-1920, og til å skape et moderne velferdssamfunn, materielt og kulturelt, på 1900-tallet.

Flere fredninger har blitt gjennomført og er under arbeid som et ledd i verdensarvprosjektet, slik som fredningene av Rjukanbanen, Hydroparkene og Fjøset og Fjøsgårdene på Rjukan.

Forslag til fredning ble lagt ut på offentlig høring med frist 22. august 2014.

Tidligere er Adminiet på Rjukan fredet på samme måte, og dermed er begge representasjonsbyggene i Verdensarven fredet.

Mer om fredningen hos Telemark Fylkeskommune
 

Brev: Varsel om oppstart (Brev 10.4.2014)

Brev: Forslag til fredning (Brev 17.06.2014)

Beskrivelse av fredningsobjektene

Admini kartavgrensning

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia