fbpx

Opplev Tungtvannskjelleren før ombygningsstenging

Radio Rjukan20. februar 20203min
tungtvannskjelelren_12a9

Hvem hadde vel trodd at vi noen gang skulle få se tungvannskjelleren igjen? Ikke mange, men Bjørn Iversen hadde en idé om det, og det viste seg å stemme at kjelleren i bygget i stor grad er intakt.
Benytt muligheten nå vinterferieukene til å se den, for snart stenges kjelleren mens det bygges nytt overbygg.

Høsten 2017 startet Norges første industriarkeologiske utgraving, og Europas største. Håpet var å finne kjellergulvet så intakt at det kunne brukes, basert på idéen om at byggets underetasje var stort sett bevart. Etter noen intense uker med stor interesse fra media kunne utgraverne 5. oktober 2017 bekrefte at kjelleren var funnet så godt som intakt. Nå nærmer det seg byggestart for byggeprosjektet av nytt museum over kjelleren og mulighetene for å bli med på besøk i Tungtvannskjelleren blir færre og færre. 

Tungtvannskjelleren på Vemork er stedet en av andre verdenskrigs mest berømte sabotasjeaksjoner fant sted. Natt til 28. februar 1943 klarte en gruppe norske soldater å gjennomføre en aksjon som i en periode stoppet tungtvannsproduksjonen på Vemork. Tungtvannet ble som kjent benyttet i tyskernes uranprosjekt hvor målet var å utvikle en atombombe.

Omvisningen i Tungtvannskjelleren varer i ca. 60 minutter. I løpet av denne tiden vil gjester få anledning til å se blant annet kabelføringen hvor to av sabotørene, Joakim Rønneberg og Fredrik Kayser, krabbet inn og ikke minst høykonsentrasjonsrommet hvor selve sabotasjeaksjonen fant sted.

Det var 11 sabotører som var med på den heltemodige aksjonen, derfor vil det være 11 billetter til salgs på hver omvisning i kjelleren. Billettene selge på Rjukanbooking.no.

 Foto Tomasz Wacko_NIA

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia