fbpx

– Ola er her, han!

Radio Rjukan28. september 20167min
ola-i-skapet_a0d2

""Det viser nok at Rjukan videregående skole ikke tar så lett på sin 100-årige historie. 
I forkant av at skolen onsdag holder et nytt arrangement i forbindelse med skolens hundreårsjubileum skal lektor Tom Nilsen holde et historisk foredrag om skolens historie, med fokus på Rjukan fagskole.

Men på facebook har mimiringen om gamle skoledager, og ikke minst diskusjonerne om en vuiss "Ola i skapet" eller for andre "Ola i skåpet" gått hissig for seg. Noen mener at det er lenge siden det ekte skjelettet fantes på skolen, og at han er skiftet ut med en moderne plastfigur.. Ryktet har satt seg så grundig at endel elever på Rjukan vgs nå er hellig overbevist om at det er en plastfigur som står i skapet på naturfagsalen på Rjukan vgs.

– Neida, Ola er her han, bekrefter Tom Nilsen, og tar oss med inn på naturfagsalen. Riktignok er det lenge mellom histiorie-,økonomi-, politikk- og samfunnsafaglæreren Nilsen er inne på naturfagssalen. Såpass lenge at han måtte inn for å sjekke påstandene som ble diskutert på de historieinteresserte gruppene i sosiale medier.

– Nå skal ikke jeg påberope meg å vite alt om Ola, men han er her i skapet, han, og han er dønn ekte, sier Nilsen, og åpner skapdøra, og viser fram Ola, som riktignok har fått en skade. Kjeven ligger ved siden av i to deler, og hodet er hektet av og ligger på skulderen. Eller ser Ola intakt.

– Etter det jeg har hørt er Ola i skapet en soldat som døde i 1. verdenskrig, og beviset skal være kulehullet i brystbeinet, sier Nilsen, og peker ut det tydelige hullet perfekt plasert i midten av brystbeinet, eller "sternum" som det heter på fagspråket.
""Ola i skapet har vært på Rjukan vgs nesten hele skolens historie, og fascinerer den dag i dagen.
– Igår spurte jeg lærer'n om han var ekte, og så sa han nei! sier en elev ved den nye Landslinja for Natur og Miljø, som kommer inn i klasserommet akkurat under fotograferingen.
– Joda, Ola er ekte, sier Nilsen, og legger ut om både hvorfor fotoseansen finner sted, og litt om historien.
– Jeg synes jo han så veldig ekte ut, mener eleven, tydelig fascinert.

– Jeg tenkte jeg fikk bevise ting, og også bevise overfor nye lærere at han er ekte, ler Nilsen, og innser at det nok ikke er vanlig på skoler rundt om i dag at det står et kav ekte skjelett i skapet, som blir trukket fram når det er snakk om dette i biologi og andre naturfag.

– Jeg tenkte jeg fikk benytte anledningen, og samtidig kan jeg love en fotosesjon med Ola hvis noen av de som kommer på foredraget, sier Nilsen.
""– Selv om det er lovet omvisning iskolens verksteder, så skal vi nok få til det også, sier Nilsen, som inviterer til forerdraget gjennom et samaerbeid mellom nystartede Rjukan Historielag og Rjukan videregående skole.

– Det blir et foredrag som gir svaret på dagens utdanningsdebatt i lys av Rjukans yrkesskoletilbud opp igjennom årene, sier Nilsen, og viser til hans egen boktittel "En skole for alle".
Etter foredraget blir det en omvisning på yrkeskoledelene av Rjukan videregående, slik skolens avdelinger ser ut i dag.
– Det bør være interessant og artig for mange, tror Nilsen, som selv har yrkesfaglig bakgrunn, har jobbet både på hydroanlegget og vært lærer ved skolen i en årrekke.
 

Arrangementsinfo:
Foredrag: Rjukan videregående skoles fagskolehistorie
Etterpå: Omvisning i den yrkesfaglige delen av Rjukan VGS

Auditoriet Rjukan VGS
Onsdag 28. september klokka 19.
Gratis inngang.
Enkel bevertning.

Linker:
Rjukan videregående skole
Tinn Historielag på facebook

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia