fbpx

Offentliggjorde nye 700.000 til Vannstoffen

Radio Rjukan29. mai 20157min
img_9217_5830

Vemork var verdens største kraftstasjon da den sto ferdig i 1911, og fredag kveld ble Vemork med tilhørende eiendommer, samt Saaheim og Krossobanen fredet.
""Riksantikvar Jørn Holme dro den ene kaninen opp av hatten etter den andre da han holdt sin tale for den fremmøtte forsamling i fint vær utenfor Vemork, med klima- og miljøvernminster Tine Sundtoft i spissen.

Arrangementet bestod av mange flotte taler, som hyllest både Hydro, Rjukan, rallarne og befolkningens evne til å skape verdensarv.

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan og Knut Buens hardingfele med tinnslåtter rammet det hele inn, før ordfører Steinar Bergsland og fylkesordfører Terje Riis-Johansen innledet før minster Sundtoft fikk holde hovedtalen. 

Deretter kom fredningsoverrekkelsen fra Jørn Holme på den samme utendørssscenen der Hanne Simensen,

Konserndirektør for People & HSE, hadde overtatt jobben for konsernsjef Svein Richard Brandtzæg som var i utlandet.

Til slutt fikk direktør ved BIA Runar Lia anledning til å si noen ord på vegne av museet.

Hun kom med det mest gledelige nyheten. Hun lovte at de 700.000 som var omsøkt til fremgravingen av vannstoffen herved var bevilget.
– Riksantikvaren vil i samarbeid med Telemark Fylkeskommune og Tinn Kommune og Hydro få vist fram tungtvannskjelleren på en skikkelig måte, sa Sundtoft.

""– Dette var i sin tid verdens største kraftverk. Vemork markerer slutten på en viktig fredningsprosess på vei mot verdensarv, sa miljøminister Tine Sundtoft før hun hyller gründeren Eyde.
– Samuel Eyde var en mann etter min smak. Han utnyttet grønn konkurransekraft lenge før ordet ble oppfunnet. Han så mulighetene. I løpet av få år temmet han Rjukanfossen, bygde fabrikker, og 54 kilometer jernbane på halvannet år, og han bygde en hel by på Rjukan, en halv by på Notodden. Da snakker vi om pågangsmot!

Da Riksantikvar Jørn holme kom opp overrasket han med fredningsvedtak og mappe også for Saaheim Kraftstasjon. 
– Nå er vi ferdige med å frede Hydro for en stund, sa Holme.

Den formelle overrekkelsen av fredningsdokumentene for både Vemork og Saaheim fra riksantikvar Jørn Holme til konserndirektør Hanne Simensen, skjedde utenfor Vemork kraftstasjon og omtrent oppå der hydrogenfabrikken som ble revet lå.

Det er trolig nærmest intakte kjellervegger under bakkenivå som bare ble fylt igjen den gangen i 1977. Også fylket har stilt 288.000 i midler til rådighet til forprosjektet.

Direktør Runar Lia gleder seg til å gå igang med utgravingene.
– Det vil skje allerede neste år, hvis alt går som vi håper. Da vil et nytt kapittel industrihistorie bli skrevet, sa Lia, som sa at NIA skal fortsette fremover, og gjerne påtar seg hovedabsvar for verdensarven.

Så langt i år er besøkstallet på Vemork doblet målt i forhold til fjoråret, sa Lia, og påpekte viktigheten av å formidle krigshistorien, slik NRKs suksesserie om tungtvannssabotasjen har gjort.

""

Før det hele hadde folk kost seg med Rallarsuppe etter god gammel oppskrift.
Det var en god og lun stemning over Vemork.
Det regnet på Rjukan, men sola kom fram flere ganger under arrangementet på Vemork, og temperaturen var fin.

Det var en gledens dag.

Direktør Lia ved NIA turde å ta ordene i sin munn.
– Vi får Verdensarven i juli. Det kan vi like godt si nå, sa Lia, skråsiukkert, mens andre hadde vørt litt mer forsiktige om vedtaktet som skal slkje i Bonn i begynneløsen av juli.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia