fbpx

NIA avslutter den videre prosjekteringen av et tungtvannsmuseumsoverbygg for 2019

Radio Rjukan14. november 20185min
tuntvannskjellerfototomasz-wackonia-6_9a56

– Det er beklagelig at vi foreløpig ikke har klart å finansiere prosjektet», sier direktør Runar Lia i en kommentar.
– Vi lette etter gulvet og fant kjelleren intakt. Dette medfører at det haster med å gjøre noe med den fredede ""kjelleren. Skadene på konstruksjon og puss vil gjøre prosjektet dyrere og vanskeligere å gjennomføre. Vi monterer i disse dager en midlertidig sikring over kjelleren, men med skadene fra forrige vinter i minnet, går vi en krevende tid i møte. Manglende finansiering gir forsinkelser i den viktige prosjekteringsfasen og gjør at det er urealistisk å komme i gang med et sikringsbygg sommeren 2019, sier Lia.

I regjeringens budsjett vanket det ikke en krone til Tungtvannsmuseum, mens Vest-Telemark og Skiensmuseet fikk lenge etterlengtede bevilgninger.
I sine alternative budsjetter har Ap, SV og SP satt av henholdsvis 10 10 og 12 millioner til et tingtvannsmuseum for 2019.
Det er ikke kommet signaler om at KrF tar prosjektet inn i sine budsjettforhandlinger, noe som også er mindre trolig med bakgrunn i av kulturkomitéens Telemarksrepresenntant Jørgen Bekkevold var på den tapende venstresiden i KrFs politiske linjevalg før det ble besluttet å inngå regjeringsforhandlinger.
I tilegg har posisjonen i Tinn sagt nei til å prioritere å bidra med 4 milllioner til prosjektet, med begrunnelse i svekket kommuneøkonomi og at man allerede har bidratt med én million kroner til midlertidig hastesikring av den fremgravde kjelleren, da man innså at man åpnet kjelleren for vær vind og fukt med utgravingen.

NIA har dermed etter alt å dømme innsett at man ikke får penger til å gå igang med prosjektet i 2019, og må foretaikringstiltak, og jobbe mer langsiktig.

Pressemeldingen som NIA har sendt ut:

"Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har i dag besluttet og midlertidig avslutte den videre prosjekteringen av et sikrings- og museumsbygg over den nylig fremgravde Tungtvannskjelleren på Vemork.

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) arbeider med utvikling og realisering av prosjektet Jakten på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork. Telemark fylkeskommune er initiativtager og har i prosjektfasen vært prosjekteier. Prosjektet ble formelt overlevert Norsk Industriarbeidermuseum 28. mars 2017.

NIA har i 2018 arbeidet med planlegging, prosjektering og finansiering av et nytt sikrings- og museumsbygg over restene av tungtvannskjelleren, som ble avdekket etter en arkeologisk utgraving høsten 2017. Det er utarbeidet skisser for det nye sikrings- og museumsbygget, og midlertidig sikring av kjelleren for vinteren 2018-19 er under oppføring.

Kulturminnet «Tungtvannskjelleren» forvitrer! Høsten 2017 ble det avdekket at tungtvannskjelleren er tilnærmet intakt. Vær og vind påvirker kulturminnet på en svært negativ og utfordrende måte. Arbeidet med å etablere et sikringsbygg haster. Tungtvannskjelleren og bygningselementene som er avdekket er fredet etter kulturminneloven. 

Byggherre/prosjekteier, Norsk Industriarbeidermuseum, har i dag besluttet og midlertidig avslutte den videre prosjekteringen av bygget. Arbeidet med å fremskaffe tilstrekkelig finansiering har ikke lykkes. Det er, så langt, kun Telemark fylkeskommune, Riksantikvaren og private givere som har bidratt til prosjekteringen og etableringen av et overbygg over den fremgravde kjelleren."

Fotos: Tomasz Wacko / NIA

 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia