fbpx

Kronerulling for Kallekiosk-restaurering

Radio Rjukan29. februar 201611min
kallekisoken-restaurering-9_0cff

Tim Thomter Børjesson (14) ivrer for lokalhistorie i hjembyen, og siden den kjente Kallekiosken ved Bjørkhaugbakken har røtter tilbake til hans familie, engasjerer han seg, sammen med gode hjelpere, deriblant kioskens nye eier Rune ""Bråthen, for å restaurere kiosken tilbake til fordums prakt. Jobben skal gjøres på non-profitbasis, slik at den igjen fremstår som en flott kiosk i Verdensarvbyen Rjukans bybilde.

Rune Bråthen mener at kiosken må bevares, og kjøpte den for noen år siden, og jobber nå for å overta tomta den står på. Det er også mange andre i Tinns lokalhistoriske miljø som er med som heiagjeng, når prosjektet nå påbegynnes.

Bråthen forbarmet seg over kisken, og har satt seg fore å få den resturert. men til det trengs det hjelp av en kronerulling og gode frivllige krefter. og den kronerullinga dras i gang nå

Til høyre ser du Karl "Kalle" Milsen stå utenfor sin berømte kiosk. En kiosk han kjøpte i 1936 for hele 700 kroner. Slettes ikke småpenger den gang!

Her forteller Tim og Rune litt om det de har dratt igang:

Den 5. juli 2015 ble Industriarven Rjukan – Notodden tatt inn på UNESCOs Verdensarvliste, men ikke alt ligger innenfor Verdensarvens område, selv om det er like gammelt eller bevaringsverdig i den arkitekttegnede byen Rjukan, ""som ble grunnlagt i 1908. 

Det viser seg at Kallekiosken ligger utenfor Verdensarvens geografiske område, noe som gjør at man ikke kan vente penger til dette prosjektet fra Riksantikvaren, men kommunearkitekten har lovet at prosjektet ikke skal gå helt upåaktet hen, og er støttet som idé.Men før det trengs litt penger for å få jobben gjort. Og Tim er igang!

Selve kiosken og dens fundament er i brukbar stand, men nytt tregulv måp lages, og kiosken må restaureres og males i sin opprinnelige Hydro-grønne farge.
Tim har begynt med å fjerne plakatstifter og med å skrape veggene, og rive veggplater som er satt opp innvendig. 
Det dyreste er imidlertid trengs nytt gulv og tak, samt nytt stort vindu og kanskje en dør, dersom den som er der ikke kan reddes. Takrennene i blekk må fikses og det er en spesialistjobb.

Er det nok som har en slik teak-dør som er i litt bedre stand enn denne opprinnewlige, og som er villig til å gi den fra seg, så ta kontakt med Rune på mobil 91748080.


""Kiosken har ikke vært i drift siden tidlig 90-tallet, og har siden stått og forfalt, og stort sett vært brukt som en plakatvegg. Nå fjernes stiftene, og veggen skal ikke lenger være til tilfeldig plakatoppsetting.


Er du en av dem som husker kiosken, og som vil redde den i bybildet?

Du kan bidra med det du selv vil, men vi setter pris på om du sprer budskapet, og ber flere om å bidra. Mange bekker små gjør en stor å, heter det, og her har du en slik mulighet til å bidra med et beløp du selv synes gutta fortjener for å dra igang dette prosjektet.

Sannsynligvis vil prosjektet kreve 100.000 kroner. Mange sier de vil stille opp med materialer, maling og annet som trengs, slik at det ikke trenger å bli så dyrt som en slik restaurering egentlig ville koste.
Men det må kobles inn profesjonelle snekkere både på gul og tak, og en dreven murer og en elektriker.
Ingenting tilsier at det blir gratis.Blir det overskudd, vil pengene som blir til overs gå til lignende prosjekter for utbedringer av ting som ligger utenfor verdensarven, men som likevel bør restaureres og bevares for ettertiden i Verdensarvbyen Rjukan.

""Innsamling skjer på bidrag.no – her er link – 
til kontonummer
2620 43 73867.

Du kan betale til innsamlingskontoen på bidrag.no eller direkte til bankkontoen i Tinn Sparebank.
Det vil bli oppdatert på facebookgruppa hva som kommer inn av penger.

– Radio Rjukan har i mange år brukt den tomme Kallekiosken til plakatvegg, og vil bidra med et startbeløp for den stifteslitasjen man har bidratt med i den forbindelse, opplyser ansvarlig redaktør Ole Jon Tveito.
– Det er helt naturlig at vi bidrar med dette, siden vi har hatt god nytte av plakatveggen i en årrekke, sier Tveito.

Linker:
Kallekioskens facebookgruppe
Innsamlingskontoen på bidrag.no

Se flere bilder i bildegallerietr nedenfor.
Har du andre historiske bilder av Kallekiosken, er det kjekt om du laster dem opp på facebookgruppa.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia