fbpx

ICOMOS anbefaler Verdensarven

Radio Rjukan16. mai 20155min
unesco-world-heritage_1022

– Det er nesten så jeg ikke tror det. Jeg slår nesten baklengs salto her jeg står, sier Øystein Haugan til NRK Dagsnytt. Han har følt seg passe sikker på at søknaden og at Rjukan – Notodden er godt nok som verdensarv, men allererde i første forsøk?

– Dette er en stort. Får vi verdensarven til Telemark så vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden. Det viser også at vi får det til i Telemark, vi bruker historien for å bli attraktive for fremtiden. Budskapet er velg Telemark, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

""UNESCOs rådgiver, ICOMOS, som besøkte Telemark i fjor høst, anbefaler at Rjukan-Notodden industriarv settes på verdensarvlisten og UNESCOs sekretariat følger den innstillingen. Trolig blir Rjukan og Notodden en del av verdensarven allerede til sommeren. Dette er også en internasjonal faglig anerkjennelse av arbeidet med søknaden som Telemark fylkeskommune har bidratt til.

– Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Nå blir det spennende å følge med på det endelige vedtaket i Bonn, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.         

Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn i Tyskland fra den 28.juni til den 8.juli. Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt UNESCOs innstilling til vedtak hvor det anbefales at Rjukan og Notodden blir skrevet inn på verdensarvlisten.
Det har vært nevnt at 4. juli er datoen. Det er ikke bekrefta.
Radio Rjukan drar uansett ned til Bonn for å bli med på begivenheten til sommeren. 

""– Dette er en gledens dag for hele Telemark. Det å være modig er en av Telemark fylkeskommune sine verdier. Dette er et eksempel på at også vi i Telemark skal våge å sette oss ambisiøse mål, jobbe hardt og nå dem. Jeg håper at også andre blir inspirert av dette og tør å prøve, sier fylkesrådmann Evy-Anni Evensen.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen gleder seg til å dele industrieventyret i Telemark med resten av verden, men minner også om at mye arbeid fortsatt gjenstår.
– Er det noe vi fra Telemark er stolte av så er det vår industrihistorie. Den er tuftet på hardt arbeid. Vi må jobbe like hardt nå med å forvalte den statusen vi har blitt tildelt. Verdensarven gir oss et godt utgangspunkt, men jobben er ikke ferdig ennå, det er nå det begynner hvis verdensarven skal være en suksess, sier Riis-Johansen.

Norsk Hydro hadde på Rjukan og Notodden si pionervirksomhetv innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Den internasjonale ekspertorganisasjonen International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) har gjort en grundig vurdering av nominasjonen til Rjukan og Notodden. Det er deres vurdering danner grunnlaget for innstillingen til vedtak. De hadde en veldig positiv omtale av Rjukan og Notodden. 

Les mer på Telemark Fylkeskommunes nettsider

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia