fbpx

God tungtvannsdebatt i NRK-regi

Radio Rjukan29. januar 20153min
vemork-nrk-debatt3_aa1c

De siste søndagene har nordmenn i alle aldre benket seg foran tv-apparatene for å se den norske tv-serien «Kampen om tungtvannet», og interessen blant ungdom har vært spesielt stor. Torsdag kveld inviterte NRK Østafjellos til nettsendt debatt på stedet der tungtvannet ble produsert. 

Det er to temaer som var satt opp til diskusjon med to ulike psaneler i debatt.

""Hadde ungdom i dag vært fysisk og psykisk i stand til å utføre en aksjon lik den på Vemork?
Er det greit at tv-serien fester seg hos ungdom som en historisk sannhet?

Begge spørsmål ble i debatten besvart med ganske stor enstemmighet, men det ble likevel en interessant og vel gjennomført debatt.

Kritikken mot at enkelte ting er dramatisert og forneklert i TV-serien var det generelt stor forståelse for. Direktør for Hjemmefrontmuseet Arnfuinn Moland var krystallklar på at denne kritikken var tull, og både skuespiller Torstein Bjørklund og NRK-produsent Tone Rønning var klare på at fortellingen var svært nær sannheten.

Ungdommen selv var representert ved 3.klassing ved rjukan VGS Mari Høgden, som flere ganger ble avbrutt av applaus. Hun mente, som egentlig alle andre, at dagens ungdom, stilt overfor en slik situasjon, absolutt ville være i stand til å gjenta bragdene.
– Men idag villed et vært umulig å slippe 6 soldater ned på Hardangervidda uoppdaget, understrkte Høgden til stor bistand fra publikum.

NRk sendte debatten direkte på nett-TV, men har foreløpig ikke gjort opptaket tilgjengelig for nettvisninger i etterkant.
det er noe de bør gjøre, for debatten var velregissert og god, og rammen rundt debatten var lekker i den store og imponerende maskinsalen på Vemork. 

""

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia