Etter at det tradisjonelle 1.mai-arrangenmentet er gjort unna på Rjukan, fortsetter turen som det også har blit ten tradisjon for, til Vemork, og sesiongåpning med gratis adgang for alle.
Pressen har allerede fått et innblikk i den nye utstillingen som skal stå sommeren igjennom, helt fram til september, og i år er brannvern tema. "Det brenner" heter utstillingen, som inneholder brannbil, et svartbrent kjøkken og en glidestang som de yngste kan teste ut.
Og som kjent for Radio Rjukans lesere og lyttere inneholder den også en av brannkioskene – som det ikke var så enkeklt på få opp fra byen.
– Vi har fått låne denne brannbilen som var i bruk til 1975, forteller avdelingsleder Kjetil Djuve og direktør Runar Lia til Radio Rjukan når de presenterer utstillingen for media
Han viser fram en Willys Overland modell 1955, som en typisk brannbil i tiårene etter krigen. Denne var stasjonert på Herøya og er lånt ut til utstillingen.
DEt er en utstilling som forteller om arbeidet i brannvesenet i Telemark fra starten på 1900-tallet og framover mot idag. Fotos, diverse gjenstander og også personer forteller historien i utstillingen. Hovedvekten er lagt på industristedene og byene i Telemark. Her er gjenstander fra industristeder som Herøya, Porsgrunn, Notodden og Rjukan, og ofte hadde industrien eget brannvern.
– Hydro tok jo et samfunnsansvar og bygde opp egne institusjoner som brtannvern. Det er også kjent at bedriften utviklet moderne byplaner som bygde på internasjonale erfaringer og tilrettela blant annet for bosetning av nøkkelpersonale i brannvesenet tett på brannstasjon og fabrikker, forteller Djuve.
På en av veggene i hallen henger et for lengst frakoblet gasskap for slukking av brann i generatoren, en påminnelse om tidligere tiders beredskap. som på naturlig vis glir inn i utstillingen.
I starten på 70-tallet skjedde endringer I 1972 blir brannvesenet kommunalt i Tinn, like etter skjer det samme på Notodden. Og fortsatt har Rjukan Næringsparken sitt eget industrivern med egne mannskaper, biler og utstyr.
Brannvern er ikke minst viktig i verdensarven, og Tinn Brannvesen har fått kjøpe inn ny stigebil for å sikre den.
– De siste årene har det vært sju branner i objekter som inngår i Verdensarven, med Mannheimen som nå er under gjenoppbygningen som den største.
– Det er høye tall, og derfor vil vi bidra til å bevisstgjøre de besøkende om brannsikkerhet, forteller Lia og peker mot en svartbrent kjøkkenseksjon som fortsatt lukter svidd.
– Det er hentet fra huset i Tinngate på Rjukan som brant i vinter, og det viser hva en komfyrbrann kan forårsake, påpeker Lia.
Det settes fokus på barna i årets utstilling. De veit at brannmenn er noe av det barn er mest fascinert av.
– Her kan de yngste også få være med på å simulere evakuering og røykdykking. I utstillingen vil barna møte brannmannen Ask og ta del i en egen brannøvelse på det konstruerte Vemork brannstasjon. Spesielt populært blir det niok med egen glidestang for med madrass under.
På selve åpningsdagen 1.mai blir det noen spesielle overraskelser.
Blant annet blir det taler ved tidligere leder av LO Telemark Alexander Lien og brannsjef Guttorm Liebe, Skien Brannvesen, et brannvesen som fyller 150 år nå i 2018.
Det er blitt en god tradisjon er det utstillingsåpning 1.mai på Vemork klokka 15.