fbpx

Bli med feire at M/F Storegut er 60 år

Radio Rjukan19. mai 20168min
storegut-mf_foto-nia_0d52

Idag kan man riste på hodet over at den siste av Tinnsjøens jernbaneferger kunne vært spiker, men det var en kortere vei til det enn man skulle trodd. Hydro var "flinke" til å rydde opp etter seg, og det var ikke lite av den da framtidige verdensarven som forsvant bare for noen få tiår siden. Det var mange som talte for at det var best å sende Storegut til opphugning. Det var tross alt D/F Ammonia som hadde historisk interesse, sa de.
Samtidig var det mange som påpekte at de to fergene, med reservefergen D/F Ammonia hadde unik verdi sammen, og sågar var avhengige av hverandre.

M/F Storegut gikk sin siste ordinære tur i 1991, og det var mange år at fergen lå til kais ved Mæl, uten at det var laget en plan for hvordan den store fergen skulle kunnebevares uten at det fantes midler. Det er nå historie, etter at Rjukanbanen og Tinnsjøfergene har funnet sin plass i en unik Unesco Verdensarv, etter å ha blitt fredet av Riksantikvaren som unike transport og industriminner. Nå er Storegut en av de mest aktive delene av en aktiv verdensarv, der samtlige turen ut ifjor ble så godt som utsolgt.

Radio Rjukan hadde studiobesøk av Torhild Widvey fra Norsk Industriarbeidermuseum og Rjukanbanens Einar Gabrielsen i studio idag i sakens anledning.Nå inviterer de liten og stor onsdag.

Onsdag 25. mai 2016 er vi kommet til at det blir stor feiring når den dieseldrevne M/F Storegut skal feires med pomp og prakt en hel dag til ende på Mæl stasjon. Det blir to turer ut med ferja for de som melder seg og bestiller billett, og det er spesielt gått ut en invitasjon til eldre som vil oppleve en fergetur igjen.
Men fra klokka 18 til 21 blir det storstilt fest, der alle som kan krype og gå inviteres med. 
De som har veteranbiler inviteres sågar til å parkere på stasjonsomårdet. Det er satt av plass til motorhistoriske kjøretøy der hele dagen, mens andre må parkere litt lenger unna og gå til stasjonsområdet.

Feiringen av M/F Storegut feirer 60 årsjubileum er et gratisarrangement med både feiring og konsert på Mæl stasjon.
Det blir et spennende musikalsk møte mellom Notodden og Rjukan, med viser og blues for store og små omhverandre.

– Det blir en spennende og verdig heldags bursdagsfest for 60-åringen Storegut. Siden 1956 har den ubestridte kongen av Tinnsjø vært M/F Storegut. Den var i sin tid Nord-Europas største innlands jernbaneferge, forteller Norsk Industriarbeidermuseums Torild Widvey til Radio Rjukan.

– Arrangementet starter kl.18.00, når direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum Runar Lia ønsker velkommen, og deretter blir det åpningstale ved Alexander Ytteborg, Telemark Fylkeskommunes Verdensarvkoordinator.
Deretter blir det konsert som starter kl.19.00.
Det er Helge Songe, Trond Ytterbø, Helge Ellingsen og Morten Omlid, dvs. Rjukan og Notodden i skjønn forening som presenterer "Fra viser til blues med Kongen av Tinnsjøen".
Det vil bli omvisninger for de som ønsker det etter konserten, og hele tiden vil det være muligheter til å kjøpe mat og drikke, forteller Widvey, som sier at de har mer å by på.

– Det åpner en ny fotoutstilling i direktørsalongen etter konserten. Da kan publikum se fotoutstillingen "Med jernbanefergene på Tinnsjøen", og altså omvisning ombord på Storegut for de som ønsker det.
Fotoutstllingen kan sees i hele sommersesongen, og 
varer frem til 31. august. Utstillingen har bilder fra både fotoarkivet etter Bedriftshistorisk Samling på Notodden og etter Norsk Hydro på Rjukan, forteller Widwey.

– Og så vil jeg minne på "Livsglede for eldre – På tur med Storegut" som går tidligere samme dag. 
Det er elever og lærere ved Helse- og oppvekstfag på Rjukan videregående skole som har tatt initiativ til å invitere til to fergeturer og bursdagslag for alle over 60 med familie og venner.
Arrangementet er støttet av Norsk Industriarbeidermuseum, Tinn Billag, Lions Rjukan, Livsglede for eldre, Tinn Sparebank og Tinn kommune, forteller Einar Gabrielsen i Rjukanbanen.
«Livsglede for eldre»-konseptet jobber for å skape sosiale møter og trivelige fellesopplevelser mellom eldre mennesker og ungdom. De som ønsker kan melde seg på Rjukan vidergående skole ved Hanne Sletta, tlf 41275665.
Du kan lese mer om den delen av arrangementet her.
 
Linker:
Norsk industriarbeidermuseum www.visitvemork.no
Verdensarvens nettsted www.industriarven.no 
NIAs facebookside
Rjukanbanens facebookside 
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia