28. februar er det 79 år siden den berømte tungtvannsaksjonen – Operasjon Gunnerside – på Vemork ved Rjukan, da til sammen elleve sabotører fra Norwegian Independent Company, senere kalt Kompani Linge, i Storbritannia gjennomførte en vellykket sprengning av Norsk Hydros anlegg for tungtvann i kjelleren på hydrogenfabrikken på Vemork.
Målet var å hindre en mulig tysk atombombe under krigen, og i ettertid er denne aksjonen omtalt som den mest vellykkede og mest berømte sabotasjeaksjon under hele den 2. verdenskrig. Karene som var med på denne operasjonen er også blant de høyest dekorerte soldater fra krigen i Norge.
– Nå kan du nøyaktig på dagen og tida gå i deres fotspor sammen med sabotørvennen Tor Nicolaysen. Det kan jeg love er en spennende opplevelse, sier Halvor Sælebakke, som leder Verdensarvsenteret på Vemork.
Nicolaysen fikk Tinn kommunes kulturpris for sitt formidlingsarbeid i 2019. Det er ikke tilfeldig.
– Søndag møtes vi kl. 16.30 på parkeringsplassen på Vemork og blir kjørt i buss til Hardangervidda nasjonalparksenter. På Nasjonalparksenteret serveres det middag, en reinsdyrgryte, og Tor Nicolaysen forteller om sabotasjeaksjonene rettet mot Tungtvannsproduksjonen på Vemork.
– Ca kl. 20.00 setter vi oss på bussen igjen, og blir kjørt til Rjukan fjellstue hvor vi spenner trugene på beina og følger sabotørstien til Vemork med Tor Nicolaysen som kjentmann. Vi planlegger å gå over juvet, men tar et forbehold i forhold til vær- og føreforholdene, sier Sælebakke.
Tor Nicolaysen, tidligere eier og driver av Rjukan Fjellstue og personlig venn med flere av sabotørene, er en fjellets mann og har igjennom mange år tilegnet seg mang en kunnskap om historien om Rjukan og Kampen om tungtvannet.
– Tor formidler krigshistorien med en fantastisk fortellerglede og er svært kunnskapsrik. En guidet tur med Tor Nicolaysen er en opplevelse du sent vil glemme, sier Sælebakke.
Du må ha med staver, fjellstøvler og bekledning etter forholdene, og gjerne en liten sekk til litt mat og drikke til turen. Man skal ikke gå på ski, men med truger. Har du truger kan du ta dem med, men det kan også lånes hvis du ikke har, sier Sælebakke.
Påmlding skjer på NIAs nettsider.