17. januar skal Trond Aasland holde det samme foredraget om Sam Eyde og Kristian Birkeland på Rjukan som han holdt på Verdensarvsenteret på Notodden i desember. Den gang sa Aasland:
– Det Notodden-folk har godt av å høre om dette, det bør kanskje falle enda bedre i smak på Rjukan!

Foredraget er et lysbildeforedrag som har fått navnet «I Eyde og Birkelands ånd» og dreier seg om stoltheten og patriotismen som ble bygget rundt det som idag er verdensarv.

– Jeg hadde Rjukan som utgangspunkt for dette, men etter at jeg hadde utviklet seg litt, fikk jeg den tanken at om jeg får spørsmål om å presentere dette jeg har fra Rjukan også på Notodden. Da må jeg ha med alt gull fra Rjukan, men se på likheter. Da må jeg ha med endel av det jeg tror at Rjukan er omtrent alene om, for det var nok sterkere på Rjukan, sier Aasland med ettertanke.

– Det er også litt om at Rjukan hadde de store heltene, Kjakan Sønsteby og sabotørene, Haugland og Helberg, som alle får statuer. Notodden kan ikke skilte med et a-lag av det kaliberet. Men jeg vil forsøke å snakke mye om at man kom fra noe og gikk til noe, og at man stod sammen om å bygge noe. Da kommer man ikke utenom krigen, selv om den har to sider.

– Hydro trår feil en del ganger, ikke minst i deres engasjement rundt tungtvann-prosjektet, og bygg og anlegg på Herøya. Men samtidig er flertallet i bedriften motstandsfolk. Som direktøren på Herøya sa det; «fabrikken er jo full av jøssinger». Og i ettertid har en måtte kjenne på at det var noe med lederskapet som ikke var bra. Men verden går videre, og Hydro har satt strek ved sine krigshendelser, men det gikk bra i forholdet til de ansatte, sier Aasland som gleder seg til å holde et nytt foredrag på Rjukan.

– Det er alltid godt besøkt på Rjukan, og interessen der er stor for dette!

Arrangementsfakta:
I Eyde og Birkelads ånd – bildeforedrag av Trond Aasland
Tirsdag 17. janauar 2023
Rjukan Admini – inngang: Casino