Styret ved Sykehuset Telemark har som kjent konstituert Tom Helge Rønning som administrerende direktør, etter at Bess Frøyshov sa opp stillingen for to uker siden.
– Sykehuset står overfor store utfordringer, og styret er glad for at Rønning har takket ja til oppgaven som konstituert direktør. Han har solid ledererfaring, og han ser kompleksiteten i det å lede et sykehus, sa styreleder Tom Jørgensen før også han forlot det synkende skip fredag.
Samtidig startet styret under den avgåtte styreleders ledelse prosessen med ansette ny administrerende direktør. Styret ved Sykehuset Telemark vil knytte til seg en ekstern rådgiver i arbeidet med å ansette ny administrerende direktør.
Målet er å få på plass en ny administrerende direktør innen sommeren 2017.
Konstituert direktør er Tom Helge Rønning har vært økonomidirektør ved sykehuset i tre år, og han har tidligere ledererfaring fra blant annet mediekonsernet Amedia og ABB-konsernet.
Og han har fått litt av en jobb. På 45 dager har Sykehuset Telemarks innsparingsbehov økt til 250 millioner kroner, fra 107 millioner i starten av oktober.
Tom Helge Rønning sier at han er opptatt av å lytte til innspill fra de ulike miljøene på sykehuset.
– At det blir skifte av styreleder påvirker jo ikke sykehusets utfordring, sier Rønning til avisa Varden.
– Vi vil fortsette arbeidet med omstilling og endring, sier han før han idag skal i sitt første styremøte, et ekstraordinært styremøte, i den nye jobben.
– Vi ber styret om å få bruke litt tid på gjennomføringen enn opprinnelig planlagt. Fremdeles må vi realisere de 125 millionene og litt mer, men forhåpentligvis over litt lenmgre tid, sier han til Varden.
Sykehuset Telemark har hatt negativ resultatutvikling de fore siste årene og har forverret likviditetssituasjonen vesentlig. Den samlede budsjettutfordringen i langtidsperspektiv er 250 millioner og tilsvarer en effektivitetsforbedring på 8 prosent av sykehusets bruttokostnader, heter det i saksfremlegget for styret.
Samtidig er legene ved sykehuset Telemark nå i opprør, og dypt bekymret for innsparingene og den økonomiske utviklingen.
Overlege Haagen Thorne gikk i et leserinnlegg 3. november ut og uttrykte mistillit overfor styreleder Jørgensen før han gikk på dagen en uke seinere.
– Nå er det pengene som rår fremfor hensynet til pasientene, mente Thorne.
Etter arbeidstid fredag møtte 70-80 leger til krisemøte. De er redd kuttene på 250 millioner, og vedtok følgende felles uttalelse:
"Allmøtet for legene ved Sykehuset Telemark er dypt bekymret for den økonomiske utvikling. Allmøtet vil be om økte bevilgninger fra Helse Sør-Øst for å ivareta nødvendige helsemessige forpliktelser. Allmøtet ber styret om å prioritere innkjøp av ny robot og at beslutningen blir tatt innen 2017. Legene vil følge saken nøye."
– Vi kjemper for pasientene og Sykehuset Telemarks framtid; ikke for lønn eller våre egne arbeidsvilkår, sier Thorne, som er redd blårussen og at pasientbehandlingen vil lide. Samtidig har han tidligere takket Bess Frøyshov for å ha holdt fast på fagligheten, til tross for at hun har styrt skuta på grunn økonomisk. Overfor Varden sier han at han tilogmed ønsker Frøyshov tilbake.
– Ja, men det er nok ikke slik det fungerer. Det tror jeg ikke hun vil selv heller, sier Thorne.
Frøyshov uttaler til Varden at hun er glad for tillitserklæringen fra Thorne.
– Utrolig hyggelig å få en slik tillitserklæring fra Thorne. Jeg håper jeg har vært en god sykehusdirektør og jeg er veldig glad i Sykehuset Telemark. Men han har nok rett i at det er et hypotetisk spørsmål, og at systemet ikke fungerer slik, sier Frøyshov til Varden.
Frøyshovs avgang ble feiret til den store gullmedalje på sosiale medier, og tanken på at hun kan hentes tilbake i jobben er nok fjern for flere enn styret.
I hennes fem år som administrende direktør har Sykehuset Telemark gått fra fem sykehus til tre, og en rekke tilsynssaker er opprettet mot STHF.
Man har pådratt seg et stort økonomisk underskudd på driften etter innføringen av den såkalte "Utviklingspanen for Sykehuset Telemark" som har hatt styret, Helse Sør-Øst og helseminister Bent Høies velsignelse.
Arbeidsplassene fra Rjukan og Kragerø sykehus er flyttet til Grenland og Notodden, og driften av sykehuset har blitt dyrere.
For de ansatte er det "business as usual" ifølge tillitsvalgt for Sykehpleierforbundet Ann Iserid Vik-Johhansen, som var var lei seg for at Bess Frøyshov gikk for et par uker siden. Nå er hun ifølge Varden ikke opptatt av skiftet av styreleder.
Hun tror ikke personskifter i toppen engasjerer så veldig blant medlemmene hennes, eller det brede lag av ansatte.
Det gjør derimot spareforslagene.
– Vi må fortsatt finne ut hvordan vi kan redusere med minst 125 millioner kroner. Det må vi for å få lov til å bygge nytt bygg ved sykehuset, sier Vik-Johansen til Varden.
Ser mer i Varden:
Ber om mer tid til sparetiltakene (Bak betalingsmur)
Overlegen vil ha sykehusdirektøren tilbake (Bak betalingsmur)
Foto: Sykehuset Telemark HF