fbpx

Utsikten fra Gaustatoppen kåret til Norges vakreste utsikt

Radio Rjukan10. august 20179min
img_7537_8743

Så var det offisielt, det vi som bor her har visst så lenge – Gaustatoppen har Norges klart vakreste utsikt. Nå får flere vite det, for i en undersøkelse opinioninstituttet Norstat har foretatt på oppdrag fra Norad, sier 15 % at det er fra ""Gaustatoppen at utsikten er vakrest av alt i Norge.

Det er nesten dobbelt så mange stemmer som nummer to på lista, og mer enn nr 2 og 3 sammenlagt.
Gaustatoppen får 15%, Galdhøpiggen 8% og Prekestolen 5%. Nummer 4, 5 og 6 på lista er helt nede på 2 %.

Det er en undersøkelse gjort blant fjellglade nordmenn, som har ført til at Telemarks høyeste fjell troner klart helt på toppen av lista over Norges beste utsikt. Hele 2002 nordmenn er spurt, og Gaustatoppen slår topper som både Galdhøpiggen i Jotunheimen og Prekestolen i Rogaland.

– Det skjønner jeg veldig godt. Gaustatoppen er et turmål som veldig mange nordmenn har besøkt. På en klar dag har folk en fantastisk utsikt, sier Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening til NRK.
– Resultatet overrasker meg også litt, for fjell og fjord er ofte en uslåelig kombinasjon som mange turfolk setter pris på. Samtidig tror jeg også dette handler om at veldig mange kjenner Gaustatoppen og har selv stått på toppen. Når du har slitt deg opp er det noe med å sette litt ekstra stor pris på utsikten.

""15 prosent av de spurte mente Gaustatoppen er fjellet i Norge med finest utsikt. På plassene bak følger Galdhøpiggen med åtte prosent og Prekestolen med fem prosent av de spurte.

Gaustaoppvennen Jon Ingebretsen – i Telemark kalt Mr. Gaustatoppen er ikke overrasket, ifølge NRK.
Han har sluttet å telle antall turer til toppen, men har besøkt Gaustatoppen over 1250 ganger. 

– Gaustatoppen ligger i et område hvor fjellene rundt ikke er så høye. Om Gaustatoppen hadde ligget i Jotunheimen, hadde det ikke vært noen som hadde lagt merke til toppen. Når du står på toppen har du fritt syn over en sjettedel av hele Norge, så det er ganske spektakulært, mener han.

Lørdag leder ingebrigtsen Gaustadagen i samerbeid med DNt Telemark. Om 14 dager er han klar ighjen, og da er det norad som ønsker velkommen til nattevandring/lysmarsj opp til toppen, med gratiskonsert med Susanne ""Sundfør rett nedenfor Gaustahytta.

I fjor deltok over 5000 mennesker på Norads arrangement med nattevandring til Gaustatoppen. Hittil i år har over 18 000 meldt sin interesse for å delta på turen i slutten av august, og nærmere 3000 har så langt satt seg opp på at de skal gå 26. august på facebookeventet.

Og igje skal Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad bli med opp, for å sette fokus på FNs bærekraftsmål.

– Dette blir en fjelltur utenom det vanlige, her får du Norges fineste utsikt med på kjøpet. Lørdag 26. august går vi verdens vakreste nattevandring for FNs bærekraftsmål, som er målene for en bedre verden uten fattigdom. Sammen danner vi en lyslenke opp fjellet, som et symbol på samarbeidet som må til for å nå dit. Allerede har nesten 18 000 meldt sin interesse for årets tur opp Gaustatoppen og vi håper at mange blir med å gå, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad.

 

Hvilken fjelltopp i Norge mener du har den fineste utsikten?     

Total

 

2002 stemmer

Gaustatoppen

15%

Galdhøpiggen

8%

Prekestolen

5%

Romsdalseggen

0%

Rondeslottet

1%

Skåla

0%

Snøhetta

2%

Store Skagastølstinden

0%

Ulrikken

2%

Tromsdalstinden

0%

Surtningssue

0%

Kjerag

1%

Keiservarden

1%

Glittertind

1%

Fløyen, Bergen

1%

Fanaråken

1%

Dalsnibba

0%

Besseggen

2%

Bitihorn

0%

Dalsnuten

0%

Dønnamannen

0%

Hallingskarvet

0%

Hornelen

0%

Rondane

0%

Slogen

1%

Stetind

1%

Svolværgeita

0%

Torghatten

0%

Trolltunga

1%

Annet

27%

Vet ikke

30%

TOTAL:

100%

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia