fbpx

Tinn kommune har vunnet saken om eiendomsretten til Gaustabanen og Gaustatoppen

Radio Rjukan22. juni 20174min
gaustasnoe-mikkel-lier-1_9edb

Grunneierne som gikk til sak i kampen om eiendomsretten til Gaustatoppen får ikke forkjøpsretten de mente de hadde ""krav på til toppeiendommen som forfedrene deres solgte til Forsvaret i 1955.
Striden har dreid seg om et 814 mål stort område på den kjente fjelltoppen, på de 200 siste høydemetrene.

Det fastslo Oslo tingrett i en dom i februar 2016 etter at de seks grunneierne hadde saksøkt staten og Tinn kommune, fordi de mente deres forkjøpsrett ble utløst da staten overdro Gaustabanen og anlegget inne i fjellet til kommunen.

Retten var uenig i det, selv om det står i gamle dokumenter at selgerne har forkjøpsrett hvis staten i framtiden skal selge arealet. Retten mente overdragelse av banen inne i fjellet ikke er det samme som grunnarealet oppå fjellet.

– Det er nå klart at saken ikke er anket videre, og dommen i saken om eiendomsforholdene på Gaustatoppen er nå rettskraftig. Tinn kommune er frikjent og tilkjent saksomkostninger, opplyser rådmann i Tinn kommune Rune Lødøen på lufta på Radio Rjukan.

Slik begrunnet tingretten sin avgjørelse:
Saksøkerne anfører at forkjøpsretten er utløst fordi den evigvarende og vederlagsfri rett til å ha fjellanlegget liggende på eiendommene som Tinn kommune har fått i realiteten er det samme som eiendomsrett til grunnen. Tingretten er ikke enig i dette. Det kommunen har fått er en bruksrett. Retten til å bruke en eiendom er en viktig del av eiendomsretten. For den delen av eiendommen det gjelder, har kommunen fått det vesentlige av eierens fysiske rådighet. Men kommunen har ikke fått andre eierbeføyelser. En eier har som utgangspunkt en helt alminnelig rådighet over sin eiendom. Det gjelder både i fysisk og i juridisk henseende. Juridisk kan eieren f. eks. pantsette grunnen, gi den bort eller selge den. Kommunen har ikke fått noen slik rett etter avtalen med staten.

""Det var 16. desember 2014 at Tinn kommune, under et kommunestyremøte, som for anledningen var lagt til turisthytta på Gaustatoppen, ble formell eier av Gaustabanen og tilhørende installasjoner.

– Nå overtar vi et fjell med innhold, sa rådmann Rune Lødøen, før daværende ordfører Steinar Bergsland undertegnet de formelle papirene.

Tinn kommune overtok Gaustabanen for 200 000 kroner.
Det var nesten 200 som meldte sin interesse da Forsvarsbygg gjennom Skifte eiendom annonserte at deres del av de tekniske installasjonene tidligere i år var til salgs i en annonse vi la ut på Finn.
Interessen var så formidabel at det overrasket oss, uttalte da prosjektleder Trond Nordby i Forsvarsbygg til TA.

Foto: Mikkel Lier

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia