fbpx

Tilsyn avslørte fulle sykehuskorridorer

Radio Rjukan8. februar 20166min
sykehuskorridor_70f5

Det var et uanmeldt branntilsyn ved Notodden sykehus 26. januar som avslørte en tredje etasje full av korridorpasienter, meldet Telen. Da brannvesenet kom på uanmeldt tilsyn var korridorene i tredje etasje på den kirurgisk-medisinske avdelingen full av pasientsenger.

Ifølge tilsynsrapporten var det en bekymringsmelding som kom inn til forebyggende avdeling hos Notodden brann- og feiervesen 26. januar, som utløste det uanmeldte branntilsynet umiddelbart samme kveld.

Tilsynet startet med at de ansatte på kirurgisk-medisinsk avdeling i tredje etasje ble intervjuet om brannsikkerhetsarbeidet, inkludert rømningsforhold og rømningssikkerhet. Brannvesenet skriver i rapporten at de ansatte kjente rutinene, og at de også hadde deltatt på øvelser. Deretter gikk de på inspeksjon, som avdekket fulle korridorer og brannfeller.

Tilsynet avdekket at korridorene på avdeling kirurgisk-medisinsk avdeling i tredje etasje var full av senger. Evakuering ved tilsynstidspunkt ville vært svært vanskelig, skriver brannvesenet.
I rapporten står å lese:
– Det er svært viktig at slike situasjoner ikke oppstår. Personsikkerhet ved alle avdelingene på sykehuset, må til enhver tid ivaretas. Situasjoner som denne vil medføre at de ansatte har store utfordringer ved en evakueringssituasjon.
Dersom det er korridorpasienter ved avdelinger på sykehuset, skal bruker ha en beredskapsplan og en risiko- og sårbarhetsanalyse som ivaretar sikkerheten.

I tilsynet heter det blant annet også at en slik situasjon gjør at sykehuset må vurdere hvor mange ansatte en bør ha ekstra på jobb per korridorpasient, hvor sengene skal plasseres, hvor de ikke skal plasseres, og hvor mange senger det kan være maksimalt i korridorene per avdeling.

Ved brannvesenets ankomst ble det umiddelbart satt i gang tiltak ved avdelingen, og i løpet av cirka to timer var situasjonen betraktelig bedre. 
– Det skal de ansatte ved avdelingen ha ros for, skriver brannvesenet i sin rapport.

Klinikksjef Per Urdahl sier til Telen at de startet arbeider med en beredskapsplan rett etter tilsynet.
 Vi må ha en slik plan, for det vil være behov for å bruke korridorene, slik som på denne årstiden med mye infeksjoner, sier Urdahl. Han ønsker også at pasienter skrives ut tidligere, og ikke blir liggende så lenge på sykehuset.
Han beskriver også en situasjon som skal kunne hjelpe på dette.
– Det er for liten bruk av de to akuttmedisinske sengene ved legevakta i Notodden. Vi har god dialog med kommunen og skal få dette til, sier Urdahl.

Igår mandag tok kirurgisk avdeling i bruk ledige lokaler i andre etasje på Notodden sykehus. 
Da har sykehuset styrket kirurgisk avdeling med fire senger, og i tillegg flyttet fire litt lettere senger til andre etasje. Dermed er det nå åtte senger i andre etasje tilknyttet kirurgisk avdeling.

– Det betyr også at det frigjøres fire senger i tredje etasje og at medisinsk avdeling dermed får større plass til sine pasienter, forklarer Eliassen. 

(Bildet er et illustrasjonsbilde, og ikke fra Notodden sykehus.)

Mer om tilsynssaken i Telen (Bak betalingsmur)
Mer om utvidelsen i Telen (Bak betalingsmur
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia