fbpx

Telemark raser mot Tinns ordfører

Radio Rjukan11. februar 20169min
bjorn-s-birkeland2_01a2

Alle ordførerne i Telemark har skrevet under oppropet om å få det omtalte kredftstrålesenteret til Sykehuset Telemark i Skien, bortsett fra Tinns ordfører Birkeland (Sp).

– Som øverste tillitsvalgt i Tinn, vil jeg ikke skrive under på et opprop som gir mine innbyggere et dårligere tilbud enn vi i dag får på Rikshospitalet og Radiumhospitalet, Sier Birkeland til Radio Rjukan.
– Saken er for meg prinsipiell. Den viser konsekvensene av en feilslått foretaksmodell for sykehusene. Vi får en oppkonstruert konkurranse mellom regioner der ordførere skal skrive under på opprop for sin region og på bekostning av pasienter i andre regioner, sier Bjørn Sverre Birkeland, som mener Drammen er et bedre alternativ enn Skien for innbyggerne i Tinn på grunn av reiseavstanden og bedre vedlikeholdte veier.

– Det ikke finnes noe robust fagmiljø innen kreftmedisin i Skien, sier Birkeland, og tar ibruk favorittordet til ledelsen ved Sykehusert Telemark "Robust" for å beskrive hva ha mener.
 Sykehuset Telemark var opptatt av robuste fagmiljøer da de la ned Kragerø og Rjukan sykehus, og mener de robuste fagmiljøene innen kreftbehandling ikke finnes i Skien, men i Oslo.

– Sykehuset Telemark har mer enn nok med å rydde opp i overfylte korridorer og i de tjenestene de skal tilby etter nedleggelsene av lokalsykehusene, og det er nok av pasienter her oppe som ikke lenger har tillit til Sykehuset Telemark.

– Sykehuset Telemark var opptatt av robuste fagmiljøer da de la ned Kragerø og Rjukan sykehus, men mener de robuste fagmiljøene innen kreftbehandling ikke finnes i Skien, men i Oslo.

– Sykehuset Telemark har mer enn nok med å rydde opp i de tjenestene de skal tilby etter nedleggelsene av lokalsykehusene, og det er nok av pasienter her oppe som ikke lenger har tillit til Sykehuset Telemark.

Skiensordføreren Hedda Foss Five (Ap) er initiativtaker til oppropet for å få enheten som kan havne i Tønsberg, til Skien. Hun forstår ikke hvorfor kollegaen i Tinn reserverer seg.
– Kreft er noe som kan ramme alle i Telemark. Lindrende strålebehandling er noe pasientene må få daglig, og det vet man er nærmest umulig med lange avstander. Det viser seg også at svært få benytter seg av tilbudet på Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I Skien vil flest pasienter i Telemark få kortest mulig reisevei. For oss i Skien er det ikke lenger til Tønsberg enn at vi kan reise dit, sier hun til RA.

Opposisjonspolitiker i Tinn, og tidligere ordfører i Tinn mens første del av Sykehuset Telemarks nedleggelsesplan for STHF ble gjennomført Steinar Bergsland (H) tror Birkelands nei kommer som en følge av at sykehuset på Rjukan ble lagt ned, men der stopper forståelsen, melder NRK.

– Nå bruker de argumentet om at reisevei for å få strålebehandlingen til Skien. Men når det gjaldt akuttfunksjonen på Rjukan var reiseveien uten betydning. Da holdt det med ambulanse. At avstand skal ha så veldig stor betydning når det gjelder strålebehandling er noe jeg på faglig grunnlag vil tilbakevise. Det er selvsagt ubehagelig å reise når man er syk, men en må ikke være spesielt begavet for å skjønne at reisevei har mye større betydning for akuttfunksjonen enn for planlagt behandling.

Han misliker dragkampen mellom fylker og foretak om helsetilbud.– Jeg synes det er underlig at fylkesmannen og fylkeslegen støtter kampen for å få en ny spesialitet lagt til sykehuset i Skien, når de sliter med overbelegg etter nedleggelsen i Kragerø og på Rjukan, og fylkeslegen må behandle mange pasientklager. De bør få orden på sykehusene med de spesialitetene de har, før de får en ny spesialitet, sier Bjørn Sverre Birkeland til Rsadio Rjukan.

– Dette er en prinsipiell sak for hele Telemark. Dette skal ikke avgjøres på ordførerens kontor, sier Bergsland til NRK. 
Han sier utspillet kommer overraskende og at det er full støtte fra Tinn Høyre om å kjempe for at strålesenteret blir lagt til Skien og dermed styrke Sykehuset Telemark. 
Steinar Bergland krever derfor at opprop-neiet kommer opp til politisk behandling i Tinn.

På NRK Telemarks ettermiddagssending torsdag avviste Birkeland dette,.
– Dette er et ordføreropprop, og er ikke e nsak som skulle opp i kommunestyret for uttalelse, sier Birkeland, som forteller at posisjonen er enige om å ikke skrive under.

Fagforeningene ved Sykehuset Telemark har advart om lange avstander for pasienter fra øvre Telemark dersom strålesenteret blir plassert i Tønsberg.

– Det er overraskende at telemarkskommunene nok en gang ikke klarer å stå samla om en viktig sak for Telemark. Det er ukollegialt, for vi sto sammen med Tinn den gangen, sier Kragerøs ordfører Jone Blikra (Ap).

Blikra frykter at den manglende underskriften fra Tinn-ordføreren på oppropet for strålesenter til Skien, kan være ødeleggende for Skien når Helsedepartementet og Helse Sør-Øst skal avgjøre plasseringa av strålesenteret.
– Når ikke Telemark står samla, er det lettere å komme til et annet resultat. Nå er vi et skritt tilbake, sier Jone Blikra.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia