fbpx

Teater Ibsen på Verdensteateret tirsdag med «Kunst»

Radio Rjukan30. november 20214min
kust-teater

Få ting kan få så mange ellers sindige mennesker til å bli så rasende som å vise de noe de ikke liker, og insistere på at det er kunst. Dette er utgangspunktet for KUNST av Yasmina Reza.

Serge har kjøpt et maleri. Det er VELDIG dyrt og moderne. Så moderne at det ser mest ut som et hvitt lerret. Serge er overbevist om at dette er kunst. Bestekompisen Marc mener han er blitt lurt opp i stry, akkurat som keiseren med sine ikke-eksisterende nye klær. Sistemann i kompistrioen, Ivan, vet ikke heilt kva han meiner og vil helst ikke være uenig med noen. Etterhvert fører det hvite maleriet til at vennskapet mellom de tre mennene rakner fullstendig.

KUNST er et teaterstykke om kunst, statusjag og fasadespill. Men mest av alt er det en framstilling om hvor mye sannhet et vennskap toler. Publikum kan forvente en skarp og veldreid komedie.

Stykket har vunnet det meste som kan vinnes av prestisjetunge priser og blir regnet som en moderne klassiker.

Yasmina Reza

Yasmina Reza er en av verdens mest spelte nålevende dramatikere. KUNST ble først spilt i Frankrike i 1994. Siden har stykket gått sin seiersgang verden rundt, og var blant annet en publikums- og kritikersuksess på Nationaltheatret høsten 2011. Stykket har vunnet det meste som kan vinnes av prestisjetunge priser og blir regnet som en moderne klassiker.

Teatersjefens kommentar:

“Stykket KUNST av Yasmina Reza ble først spilt i Frankrike i 1994 og begeistret publikum og kritikere i nær sagt hele verden. Det betegnes som en moderne klassiker, og handler om de tre vennene Serge, Marc, og Ivan. Serge har kjøpt et bilde for en svimlende sum. Bildet, et hvitt lerret, fører til en voldsom krangel om hva som kan kalles kunst. En krangel som utfordrer deres virkelighetsforståelse og setter vennskapet på spill. Hva skal vi med kunsten? Hvem skal betale for den, og hvem har glede av den? Lar vi oss lure?

Det er lett å kjenne seg igjen i møtet med de tre vennene, for hvem har ikke sittet en sen kveld og diskutert nettopp dette: Hva er kunst? Kunst provoserer, gleder, og skaper grobunn for vennskap og uvennskap.

KUNST er en komedie – på blodig alvor” (Bo Anders Sundstedt).

Medvirkende:

Manus: Yasmina Reza

Regi: Arvid Ones

Skuespillere: Hadle Reisæter, Peder Lauvås og Iver Bjurgren.

Scenografi: Christine Lohre

Lysdesign: Anders Busch

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia