fbpx

Teater Ibsen med Gjengangere på Rjukan

Radio Rjukan5. september 20233min
teateribsen-gejng

Mandag blir det Ibsen på Rjukan når Teater Ibsen kommer med sin kritikerroste versjon av Gjengangere. Regionteateret for Telemark og Vestfold er på turné med forstillingen, og kommer fra Larviks kulturhus på søndag for å inta Verdensteateret i Rjukanhuset mandag kveld før turen går videre til Vinjehuset tirsdag. Turnéen fortsetter ut uka, før den lander på teater Ibsen i Skien fra neste mandag.

Det er alltid stas når Henrik Ibsen setter opp Ibsen. Og Gjengangere verdensberømte stykke er selvfølgelig noe av det ypperste – et kompakt og intenst psykologisk drama, hvor mørke familiehemmeligheter gradvis blir avslørt. Det er som om de blir tvunget frem i lyset fordi karakterenes valg og handlinger ubevisst er konsekvenser av løgn og fortielse.

Og Ibsen er tidløs. Stykket er like aktuelt idag som det var den gangen.

Det har gått ti år siden Kammerherre Alving gikk bort, igjen står Helene Alving med minnene, arven og alle gjengangere. Hun ser tilbake på et liv der den borgerlige fasaden hun har opprettholdt skjuler et liv preget av alkoholisme, utroskap, overgrep og vold.

Dette har hun holdt skjult for Osvald, barnet sitt som hun også har sendt bort i ung alder og hun har skjønnmalt historien om hans far.

Da Osvald kommer hjem fra et lengre opphold i det frilynte Europa for å være med på åpningen av Kammerherre Alvings Barnehjem innhenter fortidens synder Helene Alving i hennes forsøk på å frigjøre seg fra dem i nåtiden.

Kan gamle synder gjøres godt igjen ved å uttale dem? Eller er skaden uopprettelig?

Regien er ved Teater Ibsens egen teatersjef, Bo Anders Sundstedt og med seg har han Christina Lovery som scenograf og kostymedesigner. Det er Maren Elle (fra Kringkastingsorkesteret) som har komponert musikken.
Dagrunn Anholt (som spiller fru Alving) er kjent fra Film og TV (Buddy, Hvaler, Hos Martin, Hotel Cæsar…), Mees Borgman (Osvald), Hadle Reisæter (Pastor Manders), Hanne Amalie Smedstad (Regine) og Åsmund Brede Eike (Snekker Engstrand).

Dramaturgien er ved Åste Marie Bjerke, og lysdesigner har vært Tuva Grøterud. Forestillingen har en varighet på halvannen time og det er ingen pause i forestillingen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia