fbpx

Sykehuset Telemark får overbeleggsrefs

Radio Rjukan12. februar 20154min
bent-hoie_afca

Stortingspolitikar for Senterpartiet, Kjersti Toppe,stilte i Stortinget spørretime igår spørsmål til Helseministeren og hva han mener om at Sykehuset Telemark planlegger å ha et belegg på hundre prosent dekning på sykehussengene, og om det kan gå utover behandlingen som sykehuset gir.

Helseministeren er enig med Den norske Legeforening, som mener at et stapp fullt sykehus er dårleg for pasientane, for å hindre utvikling av sykehusinfeksjoner og for driften av sykehusene, ikke minst i forhold til kriseberedskap.

– Det kan være en risiko for at praksisen med hundre prosent belegg på sjukehussengene kan gå ut over kvaliteten på tjenestene, sa Høie.

Bakgrunnen er at nedleggelsen av Rjukan og kragerø sykehus gjøres før det er bygget plass til tilbud på de andre sykehusene i fylket. Notodden sykehus skal bygges ut for å ta imot pasienter fra Rjukan, mens pasienter fra Kragerø skal dekkes av klinikken i skien og Porsgrunn. Porsgrunn skal også legges ned, men da først etter at det er bygget mindre enn halvparten så store nye lokaler i Skien. inntil da satser Sjukehuset Telemark på å bruke alle dei ressursane dei har.
Det innebærer korridorpasienter og pasienter på vaskerom på Notodden sykehus.
Pasienter og pårørende har uttaløt seg om kaostilstander ved Notodden sykehus i romjula, da Rjukan sykehus ble stengt for ferieavvikling.

Klinikksjef per Urdal har uttalt at han har ingen problem med å forsvare at dei prioriterer ressursane sjukehuset har ut frå eit cirka belegg på hundre prosent.

I Stortinget kasta også Sps Per Olaf Lundteigen seg på for å få klare svar.

– Nå har statsråden sagt at han vil ta opp spørsmålet om hundre prosent dekning. Det betyr vel på godt norsk at her har Sykehuset Telemark gjort feil, sa Lundteigen.

Helseministeren sa at forsking viser at flere pasienter kan dø og risikoen for feilbehandling økar når pasientbelegget økar.
– Det er også årsaken til at jeg vil ta opp spørsmålet med Helse Sør Øst, sa Høie.

Det er grunn til å nevne at også OECD kritiserer sykehusene i Norge for å ha for høyt belegg, og for liten beredskap.
OECD anbefaler en beleggsprosent på sykehussengene på 70%. I Norge er den idag på 93-95%, og der poenget er kortest mulig liggetid, som så skal skyves over på den kommunale helsetjenesten.
Norske sykehus hadde i 1974 ca 24.000 sykehussenter, mens det i dag er litt i overkant av 10.000. i tillegg planlegges det massive nedleggelser av sykehussenger i Norge, ikke bare i Telemark. På samme tid har Norges befolkning økt med mer enn 1,3 millioner innbyggere, og at stadig flere blir eldre gjennom økt levetid for befolkningen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia