fbpx

Sykehuset Telemark 91 millioner under budsjett

Radio Rjukan8. februar 20177min
leger-kirurger-operasjon_0d42

Med 76 millioner i minus i 2016, 90,6 millioner under det budsjetterte, har ikke Sykehuset Telemark råd til ny kirurgirobot. 5 millioner av dette er dårligere inntjening enn beregnet på salget av sykehuset i Kragerø.
Det til tross for innførte sparetiltak, som skulle spart sykehuset for 94,5 millioner kroner. Og underskluddet gallopperer. 
Bare i desember ble 16, 3 millioner dårligere enn budsjettert.
Antall ansatte er 0,6 prosent høyere enn for ett år siden, og lønnskostnadene er 1,5 % høyere. Det blir mye penger med 3065 ansatte.
Og – det kan føre til et dårligere tilbud for pasientene og tapte inntekter for sykehuset.

Sykehuset Telemark går dårligere på grunn av gjestepasientordningen, høyere lønninger og varekostnader.
Pasienter som ikke behandles i Telemark,. sendes ut, og en større regning enn nødvendig kommer tilbake til STHF.
utgiftene til gjestepasientordningen ligger an til å øke mer i tida som kommer, dersom sykehuset ikke får oppdatert utstyret.

For å få penger til å investere, må norske sykehus nemlig gå med overskudd på driften.
– Risikoen for at noe skal gå galt er for stor. Hvis vi ikke klarer å skaffe 25 millioner til en ny robot, må vi slutte med disse operasjonene. Selvsagt skal vi ikke sløse med pengene, men nå sparer vi oss til fant, sier Haagen Thorne, overlege ved Gastrokirurgisk avdeling på Sykehuset Telemark til avisa Varden.

Han har jobbet på sykehuset i Skien siden 1982. Da var det legene som satte premissene for hvordan sykehuset skulle drives. Nå er det i økende grad økonomene som bestemmer, mener den erfarne gastrokirurgen.
– Det ene året klarer vi et lite overskudd, for så å gå med dundrende underskudd det neste. Det er litt sånn tenk på et tall. Det blir for uforutsigbart når man skal drive sykehus, sier Thorne.

VG skriver mandag at færre enn halvparten av sykehusforetakene klarer å levere det økonomiske resultatet de var pålagt av sine eiere, de regionale helseforetakene. Sykehuset Telemark er blant de 12 helseforetakene i Norge som ikke klarte å levere, og er en av de verste i klassen.
Sykehuset telem,ark har bare gått dårligere økonomisk etter at "Utviklingplanen for Sykehuset Telemark" la ned sykehusene på Rjukan og i Kragerø.

2016 ble et annus horribilis år for Sykehuset Telemark. I april konkluderte Fylkesmannen i Telemark med at sykehuset brøt loven på flere punkter. Tre dødsfall og ett nesten nesten-dødsfall ble knyttet til uforsvarlig høyt pasientbelegg og for lav bemanning.
I oktober gikk administrerende direktør Bess Margrethe Frøyshov på dagen etter samarbeidsproblemer med styreleder Tom Jørgensen, som to uker senere også forsvant på dagen. De to hovedansvarlige forlot en synkende skute med gallopperende gjeld.

Problemet nå er at kirurgiroboten til Sykehuset Telemark er utrangert og sykehuset ikke har råd til å kjøpe en ny. 
– Å gå tilbake til gammeldags, åpen kirurgi er helt uaktuelt. Dermed må pasientene sendes til andre sykehus, noe som betyr lengre reisevei for dem og tapte inntekter for Sykehuset Telemark, og økte gjestepasientkostnader som vil bidra ytterligere til STHFs økonomiske underskudd.
Thorne ser ikke fram til nok en ny økonomisk snuoperasjon.
– Det føles fryktelig vanskelig å effektivisere enda en gang. Vi har allerede snudd alle steiner mange ganger, sier han og kommer med et råd til politikerne: Sykehusene må få inntekter så de faktiske kostnadene dekkes. Og vi må få et finansieringssystem som er oversiktlig og forutsigbart, mener Thorne.

Per Anders Oksum overtok som styreleder på Sykehuset Telemark i november er tydeligvis ikke optimist lenger, selv om han for kort tid siden gikk på jobben med stor optimisme.
– Økonomien er ikke bærekraftig. Det er ikke noe annet å si om det, fastslår han til Varden.
– Vi kan ikke fortsette sånn. Man er nødt til å oppnå et visst økonomisk resultat for å ha tilstrekkelig med investeringsmidler. Styret har vedtatt et program for det framover.

I 2017 får Sykehuset Telemark lov av Helse Sør-Øst til å gå med 25 millioner i underskudd. Det er ikke godt nok, mener den nye styrelederen. Han viser til at naboene i Vestfold ligger an til å klare et overskudd på 54 millioner i 2016.
– Det skulle ikke være noe i veien for å gjøre det like bra i Telemark. De har de samme rammebetingelsene som oss. Nå er det opp til Sykehuset Telemark selv å sørge for at man kommer inn i en mer sunn økonomi enn i dag, sier Oksum.
– Men driften skal være slik at pasientsikkerheten og kvaliteten skal opprettholdes. Dette må gjøres ved å redusere kostnadene og øke aktiviteten, sier Oksum til varden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia