All ære til arrangementskomitéen bestående av personer i Tinn kommune, visitRjukan og Rjukan Handels- og Serviceforening og Hydro Energi, som hadde lagt opp til en storslått feiring av gjenåpningen av torget som var sammenslått med Saaheim Kraftsverks 100-årsjubileum.
Det var lagt opp til et program som lignet lite annet, men engstelsen kom da værmeldingen viste seg fra sin verste side. Fredag ble det krisemøte i arrangementskomitéen, som valgte å kjøre arrangementet som planlagt, sannsynligvis utifra inngåtte invitasjoner og avtaler og en kostndssprekk ellers.
Eneste endring var at torgbodene forsvant inn i glassbygningen til Vekstra ved torget. Men arrangementet ble avholdt, tross umulige værguder. Slik ble det som kunne vært en historisk begivenhet dessverre bare et lite nyhetsblaff, der kanskje bare fyrverkeribildene har noen spesiell verdi for ettertiden. Radio Rjukans fotos ble uansett stort sett mindre interessante, og fyrverkerifotoene ble ødelagt av regnet.
Hardvinden som kunne ødelagt alt, uteble heldigvis, og dermed ble det et greit nok arrangemnet, selv om store deler av torgarrangementet følgelig ble ufortjent folkefattig og ikke noe for historiebøkene. Noen hundre trosset øseregnet den første halvtimen, da selve åpningen foregikk, mens det bli for seigt med isdans for våte og kalde tinndøler som heller dro i butikkene, som nok opplevde én flott handledag. Saaheimarrangementet tjente nok også stort på at værgudene var vrede. Deres opplegg med Verdensarv-rebus, omsvisning, jubileumskake og kaffe fikk godt besøk, mens torget sakte ble tømt.
Ufortjent var det litt for få som fikk hyllet Tommy Storøygard da han like retter klokken 13 ble utropt som årets mottaker av Frivllighetsprisen, og friidrettsungdommen som vare "lurt" til torget i det hemmelige oppdraget, kunne stort sett pakke sammen, da det ikke var noen til å overvære deres planlagte PR-stunt. Synd, men hovedhensikten var uansett at Frivillighetsprisen skulle deles ut. Men våte kalde folk veit å finne varmen, og de tre timene med opplegg som var lagt imellom åpningen og julegrantenninga og det store fyrverkeriet fra Saaheim ble en fiasko.
Verdensarvkoordinator og Tinns beste og mest erfarne konferansier Øystein Haugan sørget for rask, flott og morsoim intervjurunde, der torget ble presentert av alt fra arkitekter, teknisk og Berit Eide som en utvalgt fra folket – en "navnebror" av Sam Eyde. Før det hadde ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland holdt en fin åpningstale, og en feilintrodusert Svein Tore Løkslid rettet ikke Haugan men holdt en av de flottere Rjukan-hyllester vi noensinne har hørt, og som nok vil bli spilt på Radio Rjukan flere ganger i åra som kommer.
Deretter var det en fornøyelig dialog mellom Eyde og Birkeland (Helge Songe og Knut Erik Jacobsen), der det ble antydet at årsaken til at Birkeland og Eide idag som sammen med dem på torget måtte være noe som hadde foregått i det skulte allerede for 100 år siden.
Deretter ble det morsom isdans med Eyde og Birkeland (Kathe Angen og Jeanette Marthinsen) og en flott oppvisning av skøytende jenter, før frivillightsprisen ble utdelt.
Folk møtte imidlertid i brulkbart antall til julegrantenning og møte med julenissen, mens regnet fortsatt å plaske ned, og det var lite som minnet om julestemning. Den nyåpnede isbanen ble brukt av unge både med og uten skøyter underveis, og det er ingen tvil om at det nye torget er flott og vil bli til fryd og glede. Nå får vi håpe det blir større suksess en omlegginga av Storgata.
Torget er blitt en stasplass, og dermed kanskje ikke like anvendelig som det var, hverken til arrangementer eller naturligvis som parkeringsavlastning. Om det skaper liv i den nedre delen av sentrum, og ikke blir stående som en tom plass store deler av året gjenstår og se, og avhenger av viljen blant kommunens politikere og fremtidige rådmenn for å holde flere hundre tusen i driftsutgifter i framtida.
I Drammen bystyre diskuteres et tilsvarende bytorgs skjøtebane og vannfontene hvert år på trange budsjetter. Utfordringen blir nå å lage det nye "soltorget" til mer enn en en pen plass, men et aktivt bytorg.
TelemarkHeltens Helteritt og Bilens Dag er nok borte fra plassen, som følge av fastmonterte benker og lyskastere, og et også idag bebudet torgtre som skal settes opp seinere (dersom dette ikke blir satt i flyttbar fot). Man kan ikke lenger sette opp kommuens stortelt på torget, ifhvertfall ikke i full størrelse, og det er heller ikke mulig å arrangere tivoli der, så vidt vi kan skjønne.
Neste år blir det nedre parkområdet fikset, skal vi tro teknisk etat, og da har man et torgområde som er forskjønnet for 20-22 millioner kroner, og med bare mindre, og ennå uavklarte overskridelser, men som nok er noe underbudsjttert driftsmesssig. Bare brøytinga, eller skal vi si feiinga av torget om vinteren kommer til å koste mye. men det er verdt det dersom det er en aktivitetsskapende plass, selv i vinterkulda.
Det er et flott torg Rjukan har fått, når utfordringen med å fylle det med liv og røre, noe man ikke har klart etter at bilene ble fjernet fra plassen, for plassen blir ikke flott på bilder, dersom det ikke er fullt av torghandlende, aktiviteter og folk som koser seg i sommersol eller solspeilsol.
Vi får også håpe på at vi kan få arrangemneter på plassen som skaper bilder som verdenspressen fatter interesse for. Dessverre ble dagens åpning noe man forbigår i stillhet, og håpe at toirget får den festen det fortjener i sol, enten det er vinter eller sommer.