fbpx

Stina Herberg flytter tilbake til skolen igjen etter vulkanutbruddet

Radio Rjukan10. oktober 20215min
stina-herberg

Stine Herberg har vært på en snarvisitt på Rjukan, for første gang siden koronapandemien stoppet reiselysten, og i mellomtida har hun også som kjent opplevd vulkanutbruddet fra vulkanen La Soufriére.

– Nå fikk jeg endelig besøkt moren min igjen, og jeg slapp heldigvis igjennom med koronapasset, selv om det ikke gikk helt automatisk.
Jeg måtte sitte et døgn i karantene, og betle 460 kroner for å få sjekket og godkjent koronapasset mitt, forteller Stina, som har hatt en stri tørn siden de måtte evakuere hennes livsverk, folkehøgskolen Richmond Vale Academy, som så ut som ruiner etter at vulkanutbruddet var over, etter fire uker med askeregn og påfølgende dager med regnskyller.

Men nå fikk hun noen dagers ferie hjemme i godt og varmt høstvær på Rjukan, som hun forlot etter videregående skole for å oppleve den store verden. Først via den Reisende Folkehøgskolen og siden som hjelpearbeider både i krig og fred, blant annet i Afrika.

Men i 15 år har det dreid seg om den fattige øynasjonen St. Vincent og Grenadinene, der hun har drevet med skole rundt bærekraft, miljø og naturforståelse.

Nå har hele sommeren gått med på å dra inn og ut av rød sone, og grave fram skolen igjen. En kjempejobb som har krevd både maskiner og muskelkraft.

– Det ar vært en enorm jobb, og vi er ennå langt fra ferdige. Vi har store utfordringer med at aske har klogget til alle avløp, så holder fortsatt på å rydde opp, forteller hun som hun også skal på møte med Rjukan Lions. Hun har med masse bilder fra ryddearbeidet, og den lokale lionslubben har vært stor hjelp underveis i krisa.

– Jeg ønsker å takke alle som har bidratt i kronerullinga. det har vært en utrolig lettelse underveis å ha hatt mulighet til å hjelpe, og det har gjort det mulig å komme igjennom dette mye bedre enn vi hadde trodd, sier Stina som også er glad at Lions har sagt at de vil være med videre.

– Nå får vi lov å flytte tilbake. Vulkanen har gått inn i sovende tilstand, og utbruddet er over. Seismologene har gitt grønt lys, og vi er glade for at vi kan flytte tilbake, sier Stina.

Med på den jobben har hun hatt en annen Herberg fra Rjukan, Tobias Herberg.

– Han kom over i mai, og har deltatt i arbeidet. Han har fått et prosjekt med koraller som vi skal igang med i oktober, og han har i mellomtida stått på for å grave fram skolen fra asken, forklarer hun.

Og sakte men sikker reiser skolen seg igjen fra asken. Elever er tilbake ved s kolen over nyttår.
– Vi har hatt elever som har starte skoleåret et annet sted, og som fortsetter her fra januar. Det er nye elever. De fleste som begynte skoleåret sist høst måtte reise hjem ved vulkanutbruddet, da skolen ble evakuert.

– Det gjenstår mye arbeid, men det går også unna. Naturen er i ferd med å finne tilbake, og snart kan vi glede oss over at ting sakte men sikkert blir normalt igjen, ser Stina.

Da snakker vi om en øy i karibien som er et aldri så lite øyparadis med sommertemperatur hele året, blått vann og grønne palmer. En øy som har vært igjennom nok en naturkatastrofe, men der naturen og menneskene finner tilbake til hverdagen.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia