fbpx

Steinar Bergsland leder sykehus-jobben

Radio Rjukan3. desember 20158min
rjukan-sykehuspress2015-6_0202

AKTUELL KOMMENTAR
Av Ole Jon Tveito, Ansv. Red.

Bildet ovenfor er fra da planene for Nye Rjukan Sykehus ble presentert i en pressekonferanse på Rjukan Sykehus, med daværende Høyre-ordfører Steinar Bergsland i spissen. Da hadde han kjempet med nebb og klør mot egen parti og regjering i saken, der lokalsykehus-dødare Bent Høie 13. juni i fjor satte kroken på døra for et statlig sykehustilbud på Rjukan, lenge før nasjonal sykehusplan foreslo det samme, at små loklasjukehus langt fra de store byene ikke skal ha like stor sikkerhet og trygghet i et lokalsykehus, men heller få tilbringe tiden som korridorpasienter på større sykehus i storbyene.

Steinar Bergsland har ikke gitt seg, og søkte jobben da den ble utlyst av RNU.
– Jeg føler fortsatt jeg hsar mye ugjort i sykehussaken, sa Bergsland til Radio Rjukan før det igår ble kjent i en orintering RNU holdt for Tinns politikere i kommunestyresalen.
– Han får mange lykkønskninger og stor lokal tiltro i ryggen idet han tar fatt på jobben.

Tinns befolkning så kampen ordføreren gjorde i sykehusstormen, og Steinar Bergsland gjorde et beundringsverdig sterkt valg, men var sjanseløs mot sentraliseringsprotestraset som kom senterpartiet til gode som følge av den blå-blå regjeringens distriktsfiendtlige sentraliseringspolitikk.
Men selv om slaget var tapt, og Rjukan mister 120 arbeidsplasser og trygghet, ga Bergsland seg ikke. Det har han tydelig ikke gjort ennå.
Nå gleder han seg til å ta fatt på jobben med å få lys i vinduer og liv i operasjonssaler igjen på Rjukans fordums så viktige og stolte sykehus, til tross for iherdig motstand fra partifeller og en ledelse i Sykehuset Telemark som ser Øvre Telemark som et hår i suppa og som mobb som ikke eier folkeskikk Alt ifølge sykehusdirektør Bess Frøshov, som seinest ved fremleggelse av nasjonal sykehusplan fikk et klapp på skuldra av helseminister Bent Høie, som kalte Sykehuset Telemark for "sliterne i helse-Norge".

Og sliter gjør virkelig Sykehuset Telemark. Ikke bare med en skakkjrt økonomi, etter 35 millioner til en spøkelsesutreding om hvordan man kunne bygge ned sykehuset betydning og virksomhet. 
Rapporter om pasienter som dør på korridorer uten tilsyn og behandling, møtes med skuldertrekk av ledelsen, som har helseministerens velsignelse. Sylskarp kritikk fra Fylkeslegens tilsynsrapport om manglende rutiner som aldri har vært på plass, og som fortsatt ikke følges opp, benektes av ledelsen i Sykehuset Telemark, eller i det lengste med "at vi har alltid noe å lære".
Rapprter om pasienter med nær døden-opplevelser som blir glemt på bad og i korridorer på Notodden, og som ikke får rent sengetøy, dersom de i det hele tatt får noe annet enn et pledd over seg, stadig til like benektende ledere som aldri har hverken sett eller hørt noe om det, som følge av en lenge velkjent ikke-eksisterende avviksrapportering i sykehusene.

Samtidig løper partiene i kapp fra sine løfter om omstillingsmillioner til Tinn som følge av sykehusranet, om hittil har ført til fttige 15 millioner av lovede opptil 90 – til erstatning for et sykehus som var et av Norges mest veldrevne, effektive og rimeligste i drift, med et årlig budsjett på 85 millioner kroner.

I den virkelgheten trer Tinns avgåtte ordfører inn i når han påtar seg uriasposten med å skape starten på Nye Rjukan Sykehus, med hovedsakloig privat drift. Det i alle fall noe som er den blå-blå regjeringsns ønske, og som da bør tilsi at omstillingsmillionene bør følge tett.
Innbyggerne i Øvree Telemark vil srende Høyre ned på et bunn-nivå til neste valg, dersom ikke regjeringspartiet med sine samarbeidspartnere finner nødvendige kroner til å både kjøpe og skape liv i Rjukan Sykehus.
For Sykehuset Telemark er ikke ferdig med å skape kvalme i et Øvre Telemark som har mistet all tillit til et helsevesen som direktør Frøyshov selv har sagt hun skal bygge opp igjdn tilliten til.

Da får hun begynne med å sørge for å sende pasienter til nord-fylket istedet for å legge dem i køer eller korridorer på Notodden eller Skien. Dernest bør Rjukan sykhus, som foretaket mottok gratis i gave fra fylket, etter at Telemark fikk det for en krone i 1971. Nå skal man ha 46 millioner for bygget, og gjøre det umulig å få til drift i sykehuset, samtidig som man tapper kommunekassa for leiekroner for at Tinn kommune sørger for at håpet om de mange tapte arbeidsplassene fortsatt lever.

Selv om Bergsland har holdt seg til Høyre, har han hele Tinn og Øvre Telemark bak seg i Davids kamp mot stats-Goliat i kampen for et rettferdig helsevesen, som også er bygget for beredskap og tåler krisesituasjoner.
Vi venter i spenning, og gleder oss til å tre inn i en ny valgkamp, som allrede har vært i gang i Tinn i flere måneder.
Sykehuset er en sak som tinndølene aldri kommer til å glemme. La oss håpe at Bergsland får oppreisningen han har fortjent innad i eget parti!, dersom det finnes slik ære i det hele tatt i dette regjeringsprosjektet.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia